ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Zo wil Hilversum drukke oversteek veiliger maken | NH Gooi

Zo wil Hilversum drukke oversteek veiliger maken

  • Afgelopen donderdag om 15:53 | bijgewerkt: om 16:11 uur
  • Ingmar Meijer

Met de aanleg van het sportpad moet de drukke oversteek aan de Hilversumse Soestdijkerstraatweg echt veilig worden. Dan moet het helemaal voorbij zijn met voetgangers die overal en nergens tussen de auto's de straat oversteken om naar het Arenapark of station Sportpark gaan. De aanleg van deze looproute met een Olympisch tintje is het eerste project in het creëren van de 'meest sportieve buurt' van Hilversum.

Het Arenapark is nu vooral een bedrijventerrein, maar over enkele jaren moet dit complex er compleet anders uitzien. Het terrein is dan een plek waar mensen niet alleen naartoe gaan om te werken, maar ook om te wonen, leren en te sporten.

World recordroute

Het vrijliggende sportpad, een route voor wandelen, hardlopen, skaten en steppen, is een voorbeeld van dat laatste. In dit gebeid komen openbare hardlooproutes. Het is de bedoeling dat deze noordelijke entree van het terrein verdeeld wordt met een zogeheten 'world recordroute'. De Olympische hardloopafstandsrecords zowel regulier als paralympisch krijgen een plek in de bestrating van het voetpad.

Dat is een knipoog naar het verleden. In 1928 was het huidige Arenapark de locatie van de Olympische paardenraces van de Spelen van Amsterdam. Vandaag de dag moet het gaan gelden als verwijzing naar de sportiefste buurt van Hilversum. Dat is althans de ambitie van de gemeente. 

Maar het belangrijkste aspect is vooral een veiligere entree maken aan deze kant van het bedrijventerrein. Want grote aantallen treinreizigers steken op een onveilige plek de Soestdijkerstraatweg over richting school of hun werk. Op het Arenapark zelf loopt de voetganger noodgedwongen over de rijbaan van de auto’s of deelt een pad met fietsers.

"De kwaliteit van de inrichting is laag. De halfverharding blijft aan de schoenen kleven. Er groeit weinig groen langs de route. In de beleving van de voetganger is de route onduidelijk en onaantrekkelijk", luidt de conclusie van wethouder Floris Voorink in het raadsvoorstel. 

Weinig aantrekkelijk

Dat moet dus echt anders. Het sportpad biedt hiervoor uitkomst. "We hebben een ontwerp gemaakt voor een veilige oversteek over de Soestdijkerstraatweg, het verbeteren van de bestrating en meer groen. Dat is hard nodig want de verkeerssituatie is nu onoverzichtelijk en de inrichting weinig aantrekkelijk", meldde de wethouder eerder al.

Dat ontwerp is tot stand gekomen met de input van onder meer het MBO College Hilversum, ProRail en NS, de Green Business Club Sportpark, de bedrijven die gebruikmaken van deze route, de Gooise Atletiek Club, Sportfondsen en omwonenden. Met het MBO College heeft de gemeente een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Een deel van het pad loopt namelijk over het collegeterrein. 

Woensdag 15 januari buigt de politiek zich over dit voorstel. Twee weken later moet de gemeenteraad een besluit nemen. Dan wordt ook duidelijk of het krediet van in totaal 2,3 miljoen euro voor de realisatie van dit sportpad wordt vrijgegeven. Als dat het geval is, dan moet de klus deze zomer van start gaan.