De 'Is dit liefde?'-campagne, opgezet door Veilig Thuis, Blijf Groep en Regio Gooi en Vechtstreek, vraagt aandacht voor intieme terreur. Esmeralda van Hassel, medewerker bij Regio Gooi en Vechtstreek, zat vijf jaar geleden zelf in een gewelddadige relatie en helpt nu vrouwen uit het Gooi in vergelijkbare situaties. Ze hoopt dat de campagne mensen aanmoedigt om hulp te zoeken.
"Zijn woorden en houding maken mij vaak bang", "hij belt of appt steeds om te checken waar ik ben" of: "Hij wil niet dat ik tijd doorbreng met mijn vrienden of familie." Het zijn allemaal 'alarmsignalen' van intieme terreur. Dat zegt de organisatie Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek, die sinds 25 november een campagne is gestart om vrouwen bewust te maken van geweld binnen partnerrelaties.
Iemand die eerder in zo'n relatie heeft gezeten is de 46-jarige Esmeralda van Hassel. Tien jaar lang werd ze bedreigd en zowel mentaal als fysiek mishandeld door haar partner. Toen hij haar vertelde dat hij 'een kogel door haar kop zou schieten' en haar kinderen ook werden geslagen, besloot ze dat het genoeg was.
"Ik kende hem al vanaf mijn dertiende. We hebben het altijd heel leuk gehad samen, tot hij mij steeds meer ging claimen. Het sloop er langzaam in. Het werd erger en erger. Je voelt wel aan je intuïtie dat het niet oké is, maar je wordt zo gemanipuleerd dat je gaat twijfelen aan je eigen gevoel."
Op de vlucht
Ze zocht hulp bij de mentor van één van haar kinderen. "Het ging toen heel snel. Ik vluchtte samen met mijn kinderen naar een veilige plek. Het is heel moeilijk om te doen, ook omdat je denkt: ik ga met mijn gezin naar een huis met stapelbedden, een soort kamp. Maar het was heel fijn."
Daar kwam ze lotgenoten tegen. Opeens zag ze hoeveel vrouwen hetzelfde hadden meegemaakt. "Het was de moeilijkste tijd van mijn leven, maar ook de mooiste tijd van mijn leven. Voor het eerst voelde ik me echt vrij."
Nu wil ze andere vrouwen in het Gooi, die in eenzelfde situatie zitten, stimuleren om hulp te zoeken. "Probeer iemand in vertrouwen te nemen. Er zijn veel mensen die je willen en kunnen helpen. Je bent niet alleen en schaam je vooral niet. Zet die stap."
Artikel gaat verder. In onderstaande video van NH Gooi worden de 'red flags' binnen een relatie uitgelegd.
De Hilversumse wethouder Gerben van Voorden hoopt net zoals Van Hassel dat vrouwen het melden als ze in een gewelddadige relatie zitten. "Het lastige is dat we geen idee hebben hoeveel het in onze regio gebeurt, omdat veel mensen geen hulp zoeken."
"We vinden het belangrijk dat vrouwen in een gelijkwaardige relatie zitten. We roepen daarom mensen echt op: meld het. We staan voor je klaar, altijd."
Op de site isditliefdegv.nl staan de alarmsignalen van intieme terreur. Ook kan je daar anoniem chatten met iemand van Veilig Thuis.