ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Buurt doet laatste poging om bouw te stoppen: nieuw zorgcomplex aan Bosdrift 'te massaal' | NH Gooi

Buurt doet laatste poging om bouw te stoppen: nieuw zorgcomplex aan Bosdrift 'te massaal'

  • Vandaag om 06:25
  • Daan Visser

Een groep van 126 omwonenden van het aanstaande nieuwe zorgcomplex st. Carolus aan de Bosdrift in Hilversum vindt de bouwplannen te massaal en vreest voor de gevolgen in hun buurt. Deze omwonenden, verenigd in het Buurtplatform Carolushuis, deden dinsdagmiddag bij de Raad van State een allerlaatste poging om het tij te keren.

Buurtplatform Carolushuis bij de Raad van State
Buurtplatform Carolushuis bij de Raad van State|NH Media

"Eén ding weten we inmiddels zeker, als het complex er straks staat zoals Woonzorg het wil, vraagt iedereen zich af: 'Hoe heeft dit kunnen gebeuren?'. Dat wij hier nu staan is dan ook geen keuze. Wij kunnen niet anders", stelt Saskia Budel van het buurtplatform tegenover de hoogste bestuursrechter. 

Budel is samen met twee medestanders naar Den Haag afgereisd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter die de bouw toestaat. Er komen twee gebouwen aan de Bosdrift die samen bestaan uit 32 aanleunwoningen en honderd zorgkamers voor ouderen. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage. Dit nieuwe complex moet het inmiddels gesloopte, oude st. Caroluscomplex vervangen. De omgevingsvergunning is al door de gemeente verleend en de bouw is begonnen. 

De drie buren benadrukken dat ze niet tegen de komst van een nieuw zorgcomplex zijn. Ze zijn immers niet anders gewend dat er achter hun woning een gebouw voor ouderenzorg staat. 

'Voetpad of geitenpaadje'

Maar het buurtplatform is wél tegen de bouwplannen zoals die er nu uitzien. Zij vinden het complex te massaal voor hun buurt vol met jarendertigwoningen van twee hoog. 

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Zo stelt het platform dat één van de twee gebouwen wel 17 meter hoog gaat worden. Maar volgens de gemeente Hilversum en vergunninghouder Woonzorg Nederland gaat het om 15,90 meter en is dat niet veel hoger dan het vorige gebouw. En dat bestrijden de aanwezige bewoners dan weer. Volgens hen is er gemeten vanaf een voetpad dat er nog niet ligt en nog opgehoogd moet worden. Daardoor zou het gebouw nu op papier veel kleiner zijn dan straks in werkelijkheid.

Ook stellen de omwonenden dat er te vaak is afgeweken van het bestemmingsplan. Zo is er gekozen voor een plat dak, in plaats van een eerder aangegeven schuine kap. Op die manier wordt er in hun ogen een extra verdieping gecreëerd, wat ook meer drukte in hun buurt oplevert en waardoor het gebouw zelf ook weer hoger wordt. Volgens de woordvoerder van de gemeente mag deze afwijking van het bestemmingsplan wel degelijk.

Uiteindelijk steekt het de buurtbewoners het meest dat hun belangen niet goed genoeg zijn meegenomen in de afwegingen om van het bestemmingsplan af te wijken. "Er is hier wel heel veel gebruik gemaakt van geitenpaadjes", zo stelt buurtbewoner Eduard van der Linde.

Uitspraak

Over zes weken doet de Raad van State uitspraak in de zaak. Ondanks de start van de bouw is het nog steeds mogelijk dat de verleende vergunning van tafel wordt geveegd. "Het heeft in ieder geval niet aan ons gelegen", stelt Budel.