ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Plan voor 21 woontorens op terrein van voormalig ziekenhuis Blaricum | NH Gooi

Plan voor 21 woontorens op terrein van voormalig ziekenhuis Blaricum

  • Gisteren om 18:23 | bijgewerkt: om 18:53 uur
  • Pieter Witte

Er moeten 21 woontorens verrijzen op het terrein van het voormalige ziekenhuis in Blaricum. Dat plan zou zeker zevenhonderd woningen moeten opleveren. Dat is althans een plan dat nu op tafel ligt. Toch blijkt er nog een hoop onduidelijk, bijvoorbeeld over de afmetingen van de 100 sociale huurwoningen die er ook moeten komen.

Het Tergooiziekenhuis in Blaricum
Het Tergooiziekenhuis in Blaricum|Tergooi

Dat er woningbouw moet komen op het oude ziekenhuisterrein, is al langer duidelijk. Er ligt nu een plan voor zo'n 300 zorgwoningen, 100 sociale huurwoningen en zo’n 300 koopwoningen. De in totaal dus bijna zevenhonderd woningen zijn in het plan verdeeld over 21 woontorens.

Het plan ligt dan wel klaar, maar lang niet alles is even duidelijk. Tot hoe hoog komen de torens? Hoe groot zijn de toekomstige woningen en met name de sociale huurwoningen? Vragen die er nog spelen en waar de ontwikkelaar nog niet direct een antwoord op heeft.

Randvoorwaarden

Wel is het zo dat de afspraak geldt dat de nieuwbouw niet hoger mag zijn dan de hoogte van het oude ziekenhuis. Ook zal de oude fundering blijven liggen om er bijvoorbeeld een parkeergarage van te maken of om er simpelweg de nieuwe gebouwen op neer te zetten.

Er is sowieso nog wel wat te doen rond het parkeren. Sommige huizen blijken in de huidige plannen geen parkeerplaats te hebben. Als dat lastig blijkt bij de verkoop, komen de plekken er alsnog.

Wonen op 25 vierkante meter

Om alles mogelijk te maken zou zo’n veertig procent van het groen moeten verdwijnen. Uiteindelijk zouden er volgens de ontwikkelaar wel genoeg bomen en ander groen overblijven om de woontorens enigszins te verhullen. Ook dat is namelijk de afspraak: dat de nieuwbouw het ‘dorpse karakter’ blijft weerspiegelen. Daarom is het de bedoeling dat er ook bijvoorbeeld winkels en horeca gaan komen.

Wat op dit moment ook nog ter discussie staat zijn de afmetingen van de sociale huurwoningen. De verplichting is dat bij nieuwbouw 25 procent sociale woningen moeten zijn. Dat gaat in dit geval dus om honderd woningen. En daar is nu nog maar 2500 vierkante meter voor bedacht, wat dus neerkomt op 25 vierkante meter per woning, terwijl Blaricum de verplichting heeft gesteld dat dit minimaal veertig vierkante meter moet zijn.

Hoewel de ontwikkelaar dus nog veel duidelijkheid moet geven, lijkt Blaricum voorstander van het hele project. Begin volgende maand neemt de gemeente een besluit over het stedenbouwkundig plan.