Het is precies tachtig jaar geleden dat de wereldberoemde schilder Piet Mondriaan overleed, maar nog steeds blijft hij kunstenaars inspireren. Althans, dat doet 'The Mondrian Initiative' in Blaricum namens de kunstenaar met de prestigieuze Mondriaan Prize. De prijs geeft kunstenaars de kans om bijzondere kunstprojecten op te zetten en zorgt voor leven in en rond het oude atelier van Mondriaan in het dorp.
Het atelier van Piet Mondriaan in Blaricum is goed bewaard gebleven, dankzij onder andere de inspanningen van de Dooyewaard Stichting. Om de zaak 'levendig te houden' en om er geen openluchtmuseum van te maken, is er een prijs in het leven geroepen.
The Mondrian Initiative reikt jaarlijks de Mondriaan Prize uit aan een kunstenaar die de opdracht heeft gekregen een kunstproject te verbinden aan de tijdgeest en creativiteit van Mondriaan. Maar ook moet het kunstproject tot nadenken stemmen en voor verbinding zorgen.
De hele uitvoer van het werk zal namelijk plaatsvinden in en om het atelier van Mondriaan in Blaricum. "Zoals het ook vroeger ging", legt Maarten Rutgers van de Dooyewaard Stichting uit. "Toen er in Laren en Blaricum nog heel veel verschillende kunstenaars woonden, die elkaar allemaal inspireerden."
Gratis wonen en werken
De winnende kunstenaar krijgt een geldprijs en mag negen maanden verblijven op het terrein van de Dooyewaard Stichting. De winnaar moet ook andere creatievelingen uitnodigen om mee te werken aan het bedachte project.
Zo nam eerst een Amerikaanse videoartist haar intrek, die met een enorme hoeveelheid mensen aan een film werkte. Momenteel werkt er een Italiaanse filosoof die de rol van de mens ten opzichte van de natuur onderzoekt.
"We hebben kunstenaars nodig om ons een andere kijk op de wereld te geven, absoluut!"
Het is geen kleinigheid om de Mondriaan Prize te winnen. Een internationale jury, met onder andere de directeur van het museum van moderne kunst in Barcelona en de voormalig directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, beoordeelt de inzendingen.
De nominaties voor komend jaar liggen al klaar, want hoewel de prijs pas twee jaar bestaat, heeft het door dit soort 'zwaargewichten' al grote bekendheid gekregen.
Aantrekkelijk maken
"We hebben kunstenaars nodig om ons een andere kijk op de wereld te geven, absoluut!", zegt Rutgers over het nut van de Mondriaan Prize. Hij verwijst naar bijvoorbeeld vervallen stadsdelen die vaak weer uit het slop worden getrokken door jonge kunstenaars, waarna de wijk weer aantrekkingskracht krijgt en opbloeit.
Maar de kunst zelf en hun makers zorgen ook voor nieuwe levendigheid. Niet alleen is er weer kunstzinnige reuring in en om Blaricum door de tijdelijke bewoning van het 'huisje van Piet', ook een groot aantal binnenlandse en buitenlandse schilders, beeldhouwers, architecten en andere kunstenaars vinden hun weg naar 't Gooi dankzij de jaarlijkse prijs.
Naakte kunstenaar in de tuin
Betrokkenheid bij de eigen omgeving is er natuurlijk ook. In het Singer Museum in Laren zouden bijvoorbeeld tentoonstellingen kunnen komen van de afgeronde kunstprojecten. Er is ook een atelierroute, waarbij belangstellenden een paar keer per jaar naar binnen kunnen om een kijkje te nemen in de historische ateliers.
Dat er reuring is rondom het atelier van Mondriaan, is ook de oude buurvrouw van 84 niet ontgaan. Een keur van artiesten trok aan haar oog voorbij. Rutgers vertelt lachend: "En toen er een naakte kunstenaar in de tuin een video stond op te nemen, had ze de tijd van haar leven."
Lees ook
-
Mondriaan woonde en werkte ooit in Blaricum, zijn werkplek is bewaard gebleven
Zaterdag 17 augustus om 07:19