ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Brandweercommandant gaat reanimatiebeleid toch heroverwegen na ophef | NH Gooi

Brandweercommandant gaat reanimatiebeleid toch heroverwegen na ophef

  • Woensdag 25 september om 12:43 | bijgewerkt: om 14:36 uur
  • Lisa Dekker

De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek gaat het omstreden reanimatiebeleid van de brandweer toch opnieuw bekijken. Op dit moment mag de Gooise brandweer niet met een sneller busje uitrukken bij reanimaties, wat binnen de brandweer voor veel discussie zorgt. Eerder gaf de veiligheidsregio aan het beleid niet te willen veranderen, maar commandant John van der Zwan noemt de kwestie nu zijn ‘hoogste prioriteit’.

brandweer oefenen reanimatie pop
Brandweerlieden oefenen met reanimatie op een pop|ANP Foto

Vorige week zei directeur Brandweerzorg Erik Ferrari nog tegen NH dat het beleid hetzelfde zou blijven, ondanks dat brandweervrijwilligers in de regio al jaren om een aanpassing vragen.

De brandweervrijwilligers willen met een sneller busje met maar twee vrijwilligers naar een reanimatie, maar van de veiligheidsregio moeten ze met minimaal vier brandweerlieden in een tankautospuit uitrukken. Dit kost volgens de vrijwilligers in Loosdrecht kostbare tijd, terwijl snelheid bij reanimaties cruciaal is. De kwestie zorgt voor veel ophef onder brandweerlieden, maar ook de regionale politiek wil weten wat er aan de hand is. 

Commandant John van der Zwan heeft in een brief aan de burgemeester van Wijdemeren laten weten dat het beleid nu toch heroverwogen wordt. Gemeenteraadsleden in die gemeente wilden het onderwerp zo snel mogelijk bespreken, omdat er in hun gemeente veel discussie over was.

‘Hoogste prioriteit’ voor commandant

“Ik betreur de ontstane situatie enorm. Dit vraagstuk dreigt tot controverses te leiden, waar niemand bij gebaat is, en heeft daarom mijn hoogste prioriteit”, zegt Van der Zwan. Hij geeft aan dat een aanpassing van het beleid gevolgen heeft voor de hele regio, maar hij hoopt op een zorgvuldige oplossing.

Volgens hem is het onderwerp inmiddels ‘het lokale niveau ontstegen’. Daarom wordt er binnen de veiligheidsregio in december over het omstreden beleid gesproken. Burgemeesters van alle gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek zijn daarbij aanwezig. Tot die tijd blijft het huidige beleid van kracht.