ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise GGD slaat alarm over aangekondigde bezuinigingen van het kabinet | NH Gooi

Gooise GGD slaat alarm over aangekondigde bezuinigingen van het kabinet

  • Afgelopen maandag om 16:25 | bijgewerkt: om 16:42 uur
  • Gooise streekredactie

De Gooise GGD maakt zich grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet. Den Haag wil de komende jaren 300 miljoen euro bezuinigen op gezondheidszorg. Volgens GGD-directeur Joek Boomsma is dat een grote bedreiging voor de publieke gezondheid. "Alles wat we de afgelopen jaren hebben bereikt, wordt teniet gedaan", zegt ze.

Teststraat 't Gooi (GEBLURD)
Teststraat 't Gooi (archieffoto)|NH Media

Het kabinet kondigde voor het weekend aan flink te gaan bezuinigingen op 'pandemische paraatheid'. De Gooise GGD noemt de bezuinigingen 'onverstandig en onverantwoord'. De bezuinigingen zullen volgens de GGD onder meer betekenen dat de bestrijding van infectieziekten ernstig in gevaar komt. De regionale gezondheidsdienst rekende juist op meer geld vanuit Den Haag om daar op in te zetten, maar nu blijkt het tegenovergestelde waar. 

Dat een betere voorbereiding op infectieziekten hard nodig is, blijkt volgens de Gooise GGD uit de coronapandemie. "De verspreiding van deze besmettelijke ziekte heeft ontwrichtende gevolgen gehad voor de samenleving", zegt manager Florentine Loeb van de GGD. "Toen de grootste pieken achter ons lagen, was duidelijk: op een volgende grote uitbraak van een infectieziekte moeten we beter voorbereid zijn." 

Flink geïnvesteerd

De afgelopen jaren heeft de GGD daarom flink geïnvesteerd om klaar te staan voor bijvoorbeeld een nieuwe pandemie of het bestrijden van andere infectieziekten. Daardoor kan er straks snel opgeschaald worden als het nodig is, onder meer door een verbeterd computersysteem. 

De GGD vreest dat dat voor niets is geweest als de bezuinigingen er komen. Een stap terug doen in mensen en middelen maakt de publieke gezondheid volgens hen extreem kwetsbaar. 

"Des te meer omdat het aantal reisbewegingen wereldwijd toeneemt, vanuit risicogebieden komen vluchtelingen naar ons land, de klimaatverandering nieuwe ziektes met zich meebrengt en dat het aantal ouders dat hun kinderen laten vaccineren zorgelijk daalt", stelt Loeb.