De wateroverlast in het oosten van Hilversum houdt al maanden aan. Het grondwater staat zo hoog dat kelders vollopen. De gemeente geeft aan dat ze het probleem serieus nemen, maar dat de mogelijkheden om het probleem op te lossen beperkt zijn.
Kelders van woningen rond onder anderen de Liebergerweg staan volledig blank. Eén van de gedupeerden van deze overlast is Gerrit Wiggers. Sinds oktober stroomt zijn kelder vol. Begin januari ging NH bij hem langs om de schade te bekijken.
Inmiddels is het maanden later en zijn de problemen voor Gerrit en andere bewoners nog steeds niet opgelost. Op eerdere vragen van zowel NH als politieke partij Hart voor Hilversum liet de gemeente weten dat de verantwoordelijkheid is van de bewoners zelf om de wateroverlast in hun kelders in te dammen.
Nattigheid en heuvel
Inmiddels gaan er veel theorieën de ronde over waar deze overlast precies vandaan komt. De oorzaak blijkt tweeledig te zijn. De eerste reden van wateroverlast is er de afgelopen maanden heel veel regen is gevallen. Februari was zelfs de op-één-na natste maand sinds het begin van de metingen in 1906. Deze regen komt deels terecht in het grondwater, waardoor de grondwaterstand dan ook extreem hoog is komen te staan.
De tweede reden is de ligging van Hilversum. Een uitloop van de Utrechtse Heuvelrug verdeelt Hilversum in west en oost. De westkant van Hilversum heeft veel oppervlaktewater waarmee ze het grondwater kunnen afvoeren, zoals de Gooise Vaart en het Hilversumse Kanaal. Maar het oosten van Hilversum heeft veel minder van deze oppervlaktewateren, waardoor afvoeren een stuk moeilijker is.
Dus zitten groepen inwoners van Hilversum Oost met de natte peren. Vele van hen zijn met eigen pompen in de weer gegaan om hun kelders leeg te houden. Dit water wordt veelal via slangen het riool ingepompt. "Normaal mag dit niet, maar ik snap dat mensen het doen. We laten dit dus toe", zet verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers. "Ik had hetzelfde gedaan."
'Beperkt'
"We willen er echt zijn voor de inwoners, maar de mogelijkheden blijven beperkt", is de boodschap van de wethouder. Volgens de Waterwet is de wateroverlast op eigen grond de verantwoording van de bewoner en een zorgplicht van de gemeente in de openbare ruimte als de wateroverlast structureel is. Volgens de gemeente is dit nog niet het geval.
Enkele maatregelen die de gemeente nu neemt, is de riolering waar mensen hun kelderwater naartoe pompen zoveel mogelijk leeg houden. "Onze gemalen draaien 24/7." Ook de recente opening van een waterberging langs de Huydecopersweg moet helpen om regenwater sneller af te voeren.
Maar toch lijkt het erop dat zowel de gemeente als haar gedupeerde inwoners moeten wachten totdat het minder regent en het grondwater gaat zakken.
Lees ook
-
Wateroverlast in Hilversum-Oost houdt aan, maar gemeente onderneemt geen actie
Zondag 18 februari om 09:20 -
Hilversumse Gerrit pompt al maanden z'n kelder leeg en heeft duizenden euro's schade
Maandag 15 januari om 16:00