ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversummers moeten nog even wachten op gunstigere parkeertarieven | NH Gooi

Hilversummers moeten nog even wachten op gunstigere parkeertarieven

  • Regio Streek
  • Thema Politiek
  • Zaterdag 03 februari om 10:00 | bijgewerkt: om 12:47 uur
  • Ingmar Meijer

Het duurt nog even voordat Hilversummers inderdaad merken dat de parkeertarieven echt gunstiger zijn. De gemeenteraad herstelde vorige week woensdag het veel bekritiseerde nieuwe parkeerbeleid, maar er gaat nog dik een maand overheen voordat de parkeerkosten voor bezoekers zijn aangepast. 

Parkeerautomaat parkeren stock
Parkeerautomaat parkeren stock|Adobe Stock

Al heel snel in 2024 regende het klachten over het nieuwe parkeerbeleid, en dan met name over het bezoekerstarief voor vergunninghouders. Bij de gemeente zelf kwamen 'enkele tientallen' klachten binnen. Daarnaast kreeg de online-petitie Stop de bezoekersboete in Hilversum meteen heel veel steun. Uiteindelijk hebben bijna vierduizend mensen deze digitale oproep aan het gemeentebestuur van Hilversum ondertekend, om deze 'hoge prijs voor gezelligheid' snel terug te draaien.  

Na iets meer dan een week waren politieke partijen achter de schermen al bezig om een herstelplan op te stellen. Zij hebben vorig jaar, toen het nieuwe parkeerbeleid is aangenomen, niet goed ingeschat wat deze aanpassingen zouden gaan betekenen voor de inwoners en bezoekers van Hilversum. 

Vier keer zo duur

Waar Hilversummers met een parkeervergunning tot voor kort maar 40 cent per uur betaalden voor hun bezoek, was dat in het centrum ineens vier keer zo duur. Sinds 2024 is het 1,60 euro per uur. In de zogeheten schil rond het centrum is het tarief nu 1,45 euro. Dit is nog altijd de helft van het straattarief: 3,20 euro en 2,90 euro. Al met al betaalden inwoners beduidend meer voor hun bezoek. Dat leidde tot een storm aan kritiek.  

Vorige week woensdag ging de raad unaniem akkoord met een maximum bezoekerstarief voor vergunninghouders van 3,50 euro. Daarnaast zijn er nu in het centrum en de schil net zoveel uren per kwartaal te vergeven, namelijk 120.

Hiermee hoopt de raad een snel noodverband te hebben aangelegd. Het gaat om een tijdelijke correctie, want door deze aanpassing gaat de gemeente bijna 400.000 euro per jaar mislopen. Verderop in 2024 moet de politiek hier een structurele oplossing voor vinden. 

Wachten tot begin maart

Vooralsnog verandert er nog even niets. De aangenomen wijzigingen moeten nu eerst worden verwerkt in de Verordening Parkeerbelasting. Dat vraagt de nodige voorbereiding. Pas in de volgende raadsvergadering kan de raad hiermee akkoord gaan. Dat gebeurt op woensdag 6 maart. Als de Hilversumse politiek hiervoor het licht op groen zet, dan gaan de maatregelen een dag later in.  

Parkeerwethouder Bart Heller greep eerder al in na klachten uit de samenleving. Zo paste hij een paar maatregelen aan die een 'onbedoeld negatief effect' hadden. Voorbeeld daarvan is dat vanaf 17 januari bezoekers van bewoners per minuut betalen en niet per uur. Deze reparaties zijn geen onderdeel van de herstelklus van de raad en zijn al wel geldig.