ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum bestaat (bijna) 600 jaar: eerste delen feestprogramma bekend | NH Gooi

Hilversum bestaat (bijna) 600 jaar: eerste delen feestprogramma bekend

  • Woensdag 20 december 2023 om 10:23
  • Mika Mulder

Nog heel even geduld en dan viert Hilversum groot feest: het dorp bestaat volgend jaar zeshonderd jaar. Dat wordt een jaar lang gevierd met veel evenementen. Het grootste doel: het versterken van de band tussen de bewoners en het vergroten van het gevoel van trots voor Hilversum. Het eerste deel van het programma is nu bekend. 

Hilversum luchtfoto
Hilversum luchtfoto|Vranz van Maaren

Hilversum is druk bezig met de voorbereidingen voor het feest jaar. Zo heeft een lokaal ontwerpbureau al een logo ontworpen. "Het logo, doordrenkt met de kleuren van het vroegere testbeeld, weerspiegelt niet alleen de status van Hilversum als Mediastad, maar ook de diversiteit van de gemeenschap. De jaarringen in het logo vertellen het verhaal van de groei van Hilversum door de eeuwen heen", zegt burgemeester Gerhard van den Top.

Groot jubileumweekend

Van den Top zal op 1 januari het 600-jarig bestaan inluiden tijdens de 25ste editie van de Top2000. "Hilversum zal gedurende de komende maanden langzaam steeds feestelijker worden aangekleed", vertelt hij. 

Het hoogtepunt van het jubileumjaar is het jubileumweekend in maart, met festiviteiten georganiseerd voor en door Hilversummers. Op 2 maart kunnen Hilversummers een expositie met 600 bijzondere objecten en kunstwerken verwachten. Die avond staat in het teken van de 'Nacht van Hilversum', met optredens en culturele activiteiten, inclusief een optreden van Waylon & Friends in de Vorstin.

 

 

"Hilversum, een stad met een rijke geschiedenis, viert niet alleen haar verleden maar kijkt ook vol verwachting naar een bruisende toekomst"
Burgemeester Gerhard van den Top

Op 3 maart wordt 'Hilversum Bakt' georganiseerd, een initiatief om de gemeenschap dichter bij elkaar te brengen onder het genot van zelfgebakken taarten. Beroemde bakkers uit de stad hebben een recept ontwikkeld voor een jubileumtaart, maar 'alle creaties zijn welkom', geeft wethouder Arno Scheepers aan. 

Op dé officiële jubileumdag op 4 maart, nodigt het gemeentebestuur jarigen en mensen uit het Gulden Boek uit om samen een taartje te komen eten. 's Avonds wordt een speciale documentaire vertoond over het 600-jarig bestaan, onder leiding van het Metropoolorkest.

Trots

Er staat veel meer op het programma. Verschillende initiatieven moeten bijdragen bij aan de diversiteit van Hilversum. Van het Festival van de Zintuigen tot een fietstocht en een campagne voor Praatpalen en Kletsbankjes. "Het jubileumjaar belooft een kleurrijk palet aan activiteiten te worden", zo laat de organisatie weten. 

Burgemeester Gerhard van den Top is trots dat hij dit speciale moment in zijn rol als burgemeester mag meemaken en benadrukt: "De kracht van Hilversum wordt hiermee nog duidelijker gemaakt. Hilversum, een stad met een rijke geschiedenis, viert niet alleen haar verleden maar kijkt ook vol verwachting naar een bruisende toekomst."