ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Nog geen ongelukken, maar opbouw markt Eemnes moet veiliger: "Kramen staan half op invalidenplek en de weg" | NH Gooi
  • Regio Eemnes
  • Thema Politiek
  • Vrijdag 01 december 2023 om 06:44
  • Ingmar Meijer

Lege kramen die op woensdag al half op de invalidenplek en op de weg staan, auto's die mede daardoor moeten uitwijken en over een deel van de stoep moeten rijden, wat weer tot gevaarlijke situaties leidt voor de voetganger. De op- en afbouw van de weekmarkt in Eemnes moet veiliger, want op deze voet verdergaan is vragen om ongelukken. Op verzoek van de raad neemt de gemeente maatregelen, waaronder het later opbouwen van de markt.

Iedere donderdag is er markt op en rond de Middenhof in Eemnes
NH Nieuws

"Het valt mij en vele anderen op dat de veiligheidsmaatregelen rondom de weekmarkt nogal te wensen overlaten", zei Robbert Kouwenhoven, raadslid van Dorpsbelangen, een beetje verbloemend tijdens de afgelopen raadsvergadering. Met name de opbouw van de weekmarkt op woensdag op en rond de Middenhof is een doorn in het oog. 

Hoewel de marktlui er iedere donderdag staan, begint de opbouw een dag daarvoor steeds vroeger. Meestal gebeurde dat op woensdagmiddag, maar vorige week was de klus al rond 11.45 uur geklaard. Niet alleen blokkeren de al neergezette kraampjes de invalidenplekken maar in de avond en in de nacht zijn ze bijna niet te zien. Dit deel van de Minnehof is namelijk slecht verlicht. "Het is heel slecht zichtbaar, vooral als het regent", aldus Kouwenhoven.

Opbouw om 6.00 uur

Tot nu toe zijn er nog geen ongelukken geweest, maar voor de voltallige Eemnesser politiek is het heel duidelijk dat er snel iets moet gebeuren aan de verkeersveiligheid daar. De markt pas om 6.00 uur op donderdag laten opbouwen, het dan pas afzetten van dit straatdeel, het regelen van (semi)permanente afzetmiddelen en het verkeer al bij de Braadkamp waarschuwen met borden moeten een flinke duit in dat veiligheidszakje doen.

Binnen tien minuten had de raad het voorstel maandag afgetikt. Naast alle vijf partijen was ook het college van burgemeester en wethouders enthousiast. De issues rond de op- en afbouw van de weekmarkt zijn bekend bij de gemeente, zo gaf wethouder Theo Reijn aan. 

Speelruimte

Eemnes wilde de oude regels uit 2010 voor de markt (de marktverordening) al opschudden, maar dat gaat nu iets eerder gebeuren. Reijn ziet de aangedragen oplossingen in het unaniem aangenomen voorstel als denkrichtingen. Dat geeft hem bijvoorbeeld de nodige speelruimte als het gaat om de uitvoerbaarheid van deze maatregelen. 

Zo wil hij overleggen met de bewoners. "Die vinden er ook vast wat van", sprak hij. "De buren van de markt zullen het niet zo leuk vinden als de opbouw van de markt al om 4.00 of 5.00 uur begint op donderdag." Daarnaast wil hij ook bij de opbouwer toetsen wat voor hem haalbaar is, want naar verluidt heeft die meer werk te verrichten. "Degene die de markt opzet, schijnt ook twee keer per dag zijn koeien te moeten melken", luidde de haast typische Eemnesser uitleg. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren