ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Blaricum begint met bouwen: de snelle HOV-bus komt er nu echt aan | NH Gooi

Blaricum begint met bouwen: de snelle HOV-bus komt er nu echt aan

  • Woensdag 18 oktober 2023 om 18:00 | bijgewerkt: maandag 23 oktober 2023 om 13:08 uur
  • Pieter Witte

Het gaat er nu toch echt van komen: eind van deze maand start de aanleg van de snelle HOV-busbaan door Blaricum. Het werk van deze eerste fase zal naar verwachting drie maanden duren. De werkzaamheden zullen voor afgesloten wegen en ander overlast zorgen.

HOV-bus stock
HOV-bus stock|Gemeente Huizen

Het heeft nogal wat jaren aan voorbereiding gekost en op sommige plekken gaat de bouw van de snelle HOV-lijn nog steeds niet van start, maar in Blaricum begint het nu echt.

Aan en rond de Stroomzijde gaan de werkzaamheden aan de busbaan als eerst uitgevoerd worden. Een direct gevolg is dat de zogeheten Gordiaanse Knoop bij de Blaricummermeent drie maanden afgesloten is. Een Gordiaanse knoop is van zichzelf al niet te ontwarren, dus is er een omleiding ingesteld.

Omweg

Tot begin februari volgend jaar zal de weg tussen de Gooischedreef en de Deltazijde, die doorloopt in de Stichtseweg, afgesloten zijn voor alle verkeer. Automobilisten zullen moeten omrijden via Huizen.

Maar ook fietsers krijgen te maken met een omleiding: het bruggetje tussen de Blaricummermeent en de Bijvanck zal worden afgesloten. Tweewielers moeten via de rotonde op de Aristoteleslaan, de Bijvangweg en via de Lepelaar omrijden. De Gooischedreef zelf blijft wel bereikbaar.

Voor de veiligheid is het nodig dat de Gordiaanse Knoop op de schop gaat, sterker nog: het hele kruispunt wordt opnieuw aangelegd. Het knooppunt wordt compacter en de bus zelf krijgt een aparte ‘opstelstrook’. Ook komen er verkeerslichten op elke hoek te staan. Het bruggetje, wat de schakel is tussen de Bijvanck en de Blaricummermeent, wordt verplaatst naar de toekomstige oversteekplaats.

Onmisbare schakel

De snelle HOV-lijn moet de ‘onmisbare schakel in het OV-netwerk’ zijn. Amsterdam, Schiphol en Almere zouden hierdoor beter bereikt kunnen worden. De gemeenten Eemnes, Laren, Hilversum en Huizen investeren samen met de provincie Noord-Holland in betrouwbaar openbaar vervoer voor alle inwoners en reizigers in ’t Gooi en dus komt er onder andere een snelle en hoogwaardige busverbinding tussen Hilversum en Huizen.