ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Van fraude verdachte Huizer bewindvoerder werkt gewoon door met ander bedrijf | NH Gooi

Van fraude verdachte Huizer bewindvoerder werkt gewoon door met ander bedrijf

  • Dinsdag 27 juni 2023 om 13:42 | bijgewerkt: om 18:35 uur
  • Pieter Witte

De Huizer die ervan wordt verdacht op grote schaal fraude te hebben gepleegd met geld van mensen die bewindvoering of inkomensbeheer nodig hebben, blijkt nog gewoon door te werken als bewindvoerder. Dat blijkt uit onderzoek van NH Gooi. De man heeft een tweede bedrijf onder de vlag van een andere branchevereniging. Er loopt ook daar nu een onderzoek naar hem. 

Geld markt boodschappen
Geld markt boodschappen|Adobe Stock

De bewindvoerder kwam kortgeleden met zijn bedrijf Bewindvoering 't Gooi in opspraak, omdat hij aan de haal zou zijn gegaan met geld van meerdere cliënten. Dat geld sluisde hij door naar andere rekeningen, om daar zelf beter van te worden. Naar verluidt zijn zeker 300 cliënten van het kantoor de dupe. 

Nadat de zaak eenmaal aan het licht kwam, werd de bewindvoerder door branchevereniging Horus geroyeerd als lid. 

Bewindvoerder werkt door

Dat lijkt de Huizer niet aan het schrikken gebracht te hebben. Naar nu blijkt, werkt hij gewoon door met een ander bedrijf genaamd Vooruitblik. Dat kantoor doet onder andere een executies van testamenten, maar ook - opvallend genoeg - aan bewindvoering. 

Dat doet de bewindvoerder met zijn bedrijf onder de vlag van Novex, een andere brancheorganisatie. Die brancheorganisatie schrikt behoorlijk van dat nieuws en de eerdere ontwikkelingen rond de Huizer bewindvoerder en besluit nu zelf ook onderzoek te doen naar het bedrijf en de directeur. "Zo nodig zal het bestuur adequate maatregelen nemen", laat voorzitter Eric de Jong weten. 

Maatregelen

Welke maatregelen dat zouden kunnen zijn laat de brancheorganisatie niet weten, aangezien het bestuur verder geen mededelingen doet. Wel valt op dat de Huizer bewindvoerder met zijn tweede bedrijf ondertussen verwijderd is van de website van de branchevereniging. 

Of de Huizer met zijn tweede bedrijf ook fraudeert is niet bekend. Ook is niet precies duidelijk hoeveel mensen hij onder bewindvoering helpt. De bewindvoerder wil zelf tegen NH Gooi niet reageren op de aantijgingen, ondanks herhaaldelijke verzoeken. 

Tekst gaat hieronder door.

Nog geen aangiftes

Het redelijk grote cliëntenbestand van de Huizer bewindvoerder is overgestapt naar andere bewindvoerders nadat de fraude aan het licht kwam. 

Voor zover bekend is er nog geen aangifte gedaan tegen de oud-directeur van Bewindvoering 't Gooi. Of die er komt, is ook nog afwachten. Zo'n aangifte kan gedaan worden door cliënten, maar ook door oud-medewerkers. De door de fraude gedupeerde cliënten maken voor zeker 1.000 euro extra kosten door de kwestie. Dat geld zouden ze alleen kunnen verhalen op hun voormalige bewindvoerder nadat ze aangifte hebben gedaan. 

Op een anonieme oud-medewerker na, houdt iedereen de lippen nog stijf op elkaar. Het is daarom lastig na te gaan wat de exacte omvang van de fraude is, hoeveel geld van cliënten er verduisterd is en wat er verder met de kwestie gaat gebeuren. 

Politieke zorgen

De fraudezaak heeft ondertussen ook de politiek bereikt. Her en der stellen politieke partijen al raadsvragen over de kwestie. Dat gebeurt onder andere door D66 in Huizen zelf, maar ook Jan Peter Otto van de SP Hilversum en Rolien Bekkema van PvdA Gooisemeren zijn verontwaardigd en hebben hun vragen over de zaak ingediend bij de raad.

De belangrijkste vragen zijn met name hoe het kan dat hier zoveel gemeenschapsgeld mee gemoeid is, of de betreffende gemeente aangifte gaat doen en of de schade verhaald gaat worden op de verdachte. Ook wil men opheldering over of er schade te verwachten valt bij Vooruitblik, het tweede bedrijf van de Huizer bewindvoerder.  

Geschokt

Wethouder Karin van Werven in Huizen zegt dat zij geschokt is door het feit dat misbruik wordt gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare inwoners. Op dit moment is de gemeente bezig te onderzoeken of er voldoende grond is om zelf aangifte te doen.