ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Meer ontmoeting, geen eenzaamheid en meer acceptatie: zo moet 't Gooi inclusiever worden | NH Gooi

Meer ontmoeting, geen eenzaamheid en meer acceptatie: zo moet 't Gooi inclusiever worden

  • Donderdag 11 mei 2023 om 17:00
  • Ingmar Meijer

Meer ontmoeting en zichtbaarheid voor de regenbooggemeenschap van de regio. Dat is waar Stichting Gooi & Vecht Inclusief zich de komende jaren op gaat richten. Daarmee hoopt deze club vrijwilligers bijvoorbeeld eenzaamheid binnen de doelgroep te doorbreken en ook de sociale acceptatie te vergroten, waardoor het gevoel van veiligheid groeit. Dat laatste vraagt nog veel werk. 

lhbti stock
lhbti stock|Adobe Stock

Eerder deze week presenteerde de twee jaar geleden opgerichte stichting in het Hilversumse raadhuis hun missie en strategie voor de komende jaren. De focus ligt vooral op de regenbooggemeenschap zelf. Een van de belangrijkste zaken is werken aan een grotere bekendheid van de stichting en wat zij allemaal doet. Daarvoor moet de doelgroep beter in beeld komen, zodat ook beter kan worden ingespeeld op de wensen en behoeften van de regenbooggemeenschap.  

Niet alleen binnen de doelgroep zelf is werken aan zichtbaarheid belangrijk, maar dat geldt zeker ook voor de rest van de samenleving. De boodschap dat niet iedereen volgens ‘de norm’ leeft moet worden blijven uitgedragen. Indirect moet dit leiden tot meer acceptatie en gevoel van veiligheid. 

Hand in hand

Tijdens de presentatie komen er steeds voorbeelden voorbij dat de acceptatie en veiligheid nog lang niet oké is. Mannen durven bijvoorbeeld absoluut niet hand in hand te lopen over de Groest, omdat geheid tot gedoe leidt, Gooise sportclubs die geen regenboogvlag willen ophangen en de Larense wethouder Jan van Midden die vertelt te zijn geschrokken van de verhalen over de bejegening van de lhbti’ers in zijn gemeente. “Er is nog een hoop werk te verrichten”, stelt hij zelf. 

Tekst gaat verder onder dit kader

Positieve 'zoencijfers' in Hilversum

De Hilversumse wethouder Karin Walters van Inclusie meldt dat het met de acceptatie van lhbti'ers 'meetbaar' beter gaat. Zij verwijst naar de Hilversum Monitor, een jaarlijks onderzoek onder de inwoners waarin diverse thema's waaronder veiligheid aan de orde komen. Hieruit blijkt dat de Hilversummers in de afgelopen positiever zijn geworden over zoenende mensen in het openbaar. In 2019 was 31 procent oké met een zoenende man en vrouw, 29 procent met twee zoenende vrouwen en 27 procent met twee mannen. Twee jaar later zijn die percentages gestegen naar respectievelijk 42 procent, 38 procent en 36 procent.

Marco Altena, voorzitter van Stichting Gooi & Vecht Inclusief, ziet dat de zichtbaarheid de laatste jaren vergroot is. Steeds meer gemeenten zijn lhbti-vriendelijk. Zo hijsen zij op Coming Out Day de regenboogvlag, komen er regenboogzebrapaden, - bankjes en –stoplichten en hebben ook steeds meer gemeenten lhbti-beleid. Hilversum was in ‘t Gooi in 2019 de eerste. Wijdemeren heeft dat nu ook en in Huizen, Gooise Meren en Laren staat dat in de steigers. 

Keerzijde

Dat is een goede ontwikkeling. Dat betekent erkenning, maar bijvoorbeeld ook financiële steun voor het verzorgen van activiteiten. Die zichtbaarheid werkt goed, maar heeft een keerzijde, want het roept veel weerstand op, zo merkt Altena op. “De maatschappij verhardt. De toon wordt harder, ook het tegengeluid wordt harder. Dat is een kwalijke zaak, want we hadden gehoopt dat met de groeiende zichtbaarheid dat de sociale acceptatie mee zou groeien”, stelt Altena. 

"Zolang mensen nog worden uitgescholden en regenboogvlaggen in de fik worden gestoken, zijn duizend regenboogbanken nog niet genoeg"
Marco Altena

“Zolang mensen bijvoorbeeld nog steeds worden uitgescholden en regenboogvlaggen in de fik worden gestoken zijn duizend regenboogbanken nog niet genoeg. Als je het er niet mee eens bent, ga dan het gesprek aan. Leg het uit waarom je het niet eens bent met bijvoorbeeld het plaatsen van een regenboogbankje. Laten we het goede gesprek aan gaan”, vervolgt de voorzitter. 

Verder wil Altena weinig woorden vuil maken aan die negativiteit. De stichting wil zich juist richten op de goede en mooie dingen voor de doelgroep en die zijn er volop. Zoals in ‘t Gooi het jaarlijkse feest in oktober, genaamd de Rainbow Week. Deze staat ditmaal van 6 tot en met 15 oktober op de Gooise agenda. 

Filmavond

Daarnaast verzorgt de stichting per kwartaal één grote middelgrote activiteiten en zijn er maandelijks terugkerende activiteiten. Denk daarbij aan een wandeling in Wijdemeren, het 50-plus café in Filmtheater Hilversum. en een filmavond in Filmtheater Hilversum. Naast ontspanning en ontmoeting wil de stichting informatie en educatie bieden. 

Gooi & Vecht Inclusief richt zich qua activiteiten vooral op jongeren en ouderen uit de regio, omdat zij niet zo snel naar Amsterdam of Utrecht gaan of kunnen. Altena benadrukt dat iedereen welkom is bij de door de stichting georganiseerde evenementen. "Wij staan voor een inclusieve benadering."

Geen lhbtiq meer maar rainbow-community 

De stichting kiest er vanaf nu bewust voor om de letter lhbtiq te laten voor wat het is. In plaats daarvan spreekt zij over de rainbow community. “We kiezen er bewust voor het loslaten van alle letters in de traditionele doelgroepomschrijving. De term rainbow-community geeft een inclusiever beeld; het richt zich op alle mensen die zich verbonden voelen met diversiteit in gender en seksuele voorkeur. Dit omvat ook mensen die (nog) niet weten tot welke letter ze behoren of er tussenin zitten. Ook gender non-conforme identiteiten verwelkomen we”, legt de stichting uit.