ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Route snelle bus maakt het verkeer door Huizen 'onveiliger' | NH Gooi

Route snelle bus maakt het verkeer door Huizen 'onveiliger'

  • Dinsdag 13 december 2022 om 14:36 | bijgewerkt: om 15:05 uur
  • Ingmar Meijer

Fietsers, voetgangers maar ook automobilisten boeten in qua verkeersveiligheid als de huidige plannen in Huizen doorgaan om de snelle busverbinding tussen Hilversum en Huizen te realiseren. Zebrapaden en middenbermen verdwijnen, net zoals de voorrang op rotondes voor het langzame verkeer. Nu in actie komen om achteraf na erger leed zaken weer te moeten herstellen, is een oproep van een bezorgde Huizer aan de gemeenteraad. "Ik ben bang dat er ongelukken gaan gebeuren die niemand wil", schrijft de inwoner aan de lokale politiek. 

Bovenmaatweg in Huizen vlakbij winkelcentrum de Oostermeent
Bovenmaatweg in Huizen vlakbij winkelcentrum de Oostermeent|NH Nieuws

De inwoner van Huizen is in de pen geklommen na het bezoeken van de informatiebijeenkomst van eind november over de oost-west-as (HOV-verbinding). Tijdens die sessie is de Huizer zich naar eigen zeggen 'kapot geschrokken' over wat er allemaal op stapel staat om de snelle bus tussen Huizen en Hilversum straks over de route in Huizen te laten rijden.

Overigens rijdt deze bus sinds zondag, maar is onder meer in Huizen het traject nog lang niet zo ingericht als zou moeten. Een route waar in het verleden al veel te doen over is geweest. Niet alleen in Huizen overigens maar bijvoorbeeld ook bij de buren in Blaricum. 

'Nieuwe Gooische Moordenaar'

De schrijver stelt nu dat het absoluut niet veiliger wordt voor fietsers en voetgangers om de Bovenmaatweg en de Huizermaatweg over te steken als alle bedachte maatregelen toch genomen gaan worden. Dan is het wachten op ongelukken.

"Is de HOV de nieuwe Gooische Moordenaar?', is de vraag die hardop wordt gesteld. Daarmee verwijst de Huizer naar de roemruchte stoomtram die in 't Gooi reed en bekend stond om de vele ongevallen, waarbij ook doden vielen. 

"Alleen met verkeerslichten zoals bij het gemeentehuis voor fietsers en voetgangers over de weg Graaf Wichman kan dat nog goed komen"
Bezorgde briefschrijver

Volgens de door de gemeente geanonimiseerde briefschrijver wordt het oversteken van de Huizermaatweg voor voetgangers een hels karwei als alle zebrapaden komen te vervallen op deze weg. Daar komt bij dat voor fietsers het 'voorrangvoordeel' verdwijnt op rotondes. Nu moeten auto's de tweewielers nog voor laten gaan, maar dat gaat dus veranderen.

"Fietsers en voetgangers moeten bij de kruispunten bij Fauna en De Haar gewoon weer wachten tot de weg vrij is. Tot dat moment raast het autoverkeer, en dus ook vrachtwagens, met een snelheid van officieel maximaal 50 kilometer per uur voorbij", is te lezen in de vier pagina's tellende hartenkreet.

Niet de bedoeling

"Alleen met verkeerslichten zoals bij het gemeentehuis voor fietsers en voetgangers over de weg Graaf Wichman kan dat nog goed komen en dan ook nog met een door de autobus te beïnvloeden rood licht voor de HOV-wensen. Echter, die verkeerslichten zijn niet de bedoeling, werd mij medegedeeld", luidt het vervolg.

Daarnaast houdt de briefschrijver het hart vast bij de Oostermeent ter hoogte van de Monnickskamp en Brederode, waar ook het zebrapad zal gaan verdwijnen.

De bezorgde Huizer pleit voor een middenberm, zodat fietsers en voetgangers in twee fasen veilig de Bovenmaatweg over kunnen steken. Omdat er parkeerplekken verdwijnen vlakbij het winkelcentrum moet daar ruimte voor zijn. 

Flink op elkaar botsen

Voor auto's en vrachtwagens wordt het er in de nabije toekomst ook niet veiliger op, zo meent de scribent. Als voorbeeld geeft de Huizer de nieuwe situatie bij het busstation waar de middenberm in de scherpe bocht Zuiderzee - Huizermaatweg zal worden weggehaald. "Dus auto's en vrachtwagens kunnen daar weer flink op elkaar botsen als een auto door de scherpe bocht op de verkeerde weghelft komt."

En zo bestaan er nog meer vragen en vooral zorgen, waaronder een smalle middenberm bij het businesscentre, voet- fietspaden die naast elkaar komen te liggen met een verhoogde stoep ertussen en het verdwijnen van de bushalte bij de Gemeenlandslaan, omdat de snelle bus niet over 't Merk gaat rijden.

Ongerustheid

Met de brief hoopt de Huizer de gemeenteraad en het college wakker te schudden om alsnog passende ingrepen te doen en zo toekomstige ellende te voorkomen. "Ik hoop dat uw antwoorden op mijn vragen mijn ongerustheid kan wegnemen, anders ben ik bang dat de HOV-bus de nu redelijk veilige verkeerssituatie op Huizermaatweg en Bovenmaatweg ernstig gaat veranderen en dat er ongelukken gaan gebeuren, die niemand wil", is de slotboodschap.

Donderdag komt deze brief aan bod tijdens de raadsvergadering en is de verwachting dat het gemeentebestuur komt met een reactie.