ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Grote metamorfose voor Hilversumse Gijsbrecht van Amstelstraat stap dichterbij | NH Gooi

Grote metamorfose voor Hilversumse Gijsbrecht van Amstelstraat stap dichterbij

  • Woensdag 09 maart 2022 om 07:02
  • Daan Visser

De plannen om de Hilversumse Gijsbrecht van Amstelstraat flink op de schop te doen zijn een flinke stap verder. De wensen van ondernemers, bewoners en bezoekers van de straat waar de laatste tijd naar gekeken is, zijn verkeerstechnisch uitvoerbaar. Dat oordeelt onafhankelijk onderzoeksbureau Goudappel.

Presentatie wensbeeld Gijsbrecht
Presentatie wensbeeld. v.l.n.r. wethouder Annette Wolthers, projectleider gemeente Bart van der Helm, wethouder Arno Scheepers, voorzitter winkeliersvereniging Joost Verhaaren, voorzitter pandeneigenaren Gerard Wouterson, gebiedsmanager Renske Schriemer

De ondernemers, bezoekers, bewoners en pandeigenaren van de Hilversumse winkelstraat Gijsbrecht van Amstelstraat hebben een tijd geleden een zogenoemd wensbeeld opgezet. 

Wensen

De groep belanghebbenden had een flink aantal wensen voor de herindeling van hun winkelstraat. Zo moet er meer ruimte voor de voetganger en de fietser komen.  De auto en het tweerichtingsverkeer verdwijnt niet, maar de auto moet te gast zijn in de Gijsbrecht. Ook moet er meer groen in de straat komen. "Het moet een straat worden waar je echt kan flaneren", zeggen de ondernemers.

Op deze manier moet de verkeershectiek van de winkelstraat afnemen. Door de vele auto's en lossende vrachtwagens is het vaak erg druk in de straat. Ook zou volgens het onderzoek de nieuwe inrichting de automobilisten moeten beïnvloeden om minder hard te rijden in de straat. 

De tekst gaat door onder de foto.

Schets wensbeeld Gijsbrecht van Amstelstraat
Schets wensbeeld Gijsbrecht van Amstelstraat

Een van de voornaamste gevolgen van deze herindeling is de mogelijke toename van verkeer in de rest van de omgeving en dan vooral die op de Diependaalselaan, maar volgens het onderzoek zou dit geen probleem moeten zijn als op Gijsbrecht van Amstelstraat tweerichtingsverkeer mogelijk blijft. 

Vervolg

Hoeveel de hele verbouwing gaat kosten is nog niet duidelijk, maar verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers verwacht dat het 'om een bedrag met zes nullen' zal gaan. De gemeente zal hierin de hoofdsponsor zijn, maar er wordt ook gezocht naar mogelijke partners en subsidiepotjes.

Nu het wensbeeld is gepresenteerd zullen de groep belanghebbenden en de wethouders verder met de plannen aan de slag gaan. Dat moet leiden tot een 'voorontwerp' om later voor te leggen aan de raad.

Ondertussen zal ook de participatie beginnen, al geven de ondernemers aan dat hier al stappen in zijn gezet. "Eigenlijk hebben alle bewoners laten weten hiernaar uit te kijken. We hebben geen reacties gehad van mensen die het helemaal niets vinden."