ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Laren gaat raadhuis verkopen: eind mei staat te koop-bord voor de deur | NH Gooi

Laren gaat raadhuis verkopen: eind mei staat te koop-bord voor de deur

  • Maandag 21 februari 2022 om 16:52
  • Ingmar Meijer

Het gaat er nu toch echt van komen: Laren gaat haar raadhuis verkopen. Vanaf eind mei staat er een te koop-bord voor de deur. De verwachting is dat een geschikte koper zich snel meldt, zodat het college van burgemeester en wethouders in augustus een besluit kan nemen en alle paperassen naar de notaris kunnen. 

Raadhuis Laren
Raadhuis Laren|NH Nieuws / Daan Visser

Eind januari zette de gemeenteraad het licht op groen om het verkoopproces van het raadhuis op te starten. Het heeft enkele jaren gekost om tot dit besluit te komen. Dat Laren het pand aan de Eemnesserweg in de verkoop zet, heeft meerdere redenen.

De ambtenaren werken al sinds 2013 in het BEL-kantoor in Eemnes. Sindsdien is deze locatie veranderd in een medisch en maatschappelijk zorgcentrum, al bleef het wel de thuishaven van het college, de griffie en het bestuurssecretariaat. Ook bleef dit de plek waar de politiek vergadert.

Dichterbij de Laarders

Maar ook voor hen gaat dit veranderen, want in de raadsvergadering van januari is ook besloten te verhuizen naar het Brinkhuis. Dat wordt het nieuwe thuis van burgemeester en wethouders, de griffie, bestuurssecretariaat en ook is dit de nieuwe vergaderlocatie. Met een plek midden in Laren, in een pand met veel maatschappelijke organisaties, meent Laren onder meer toegankelijker te zijn voor de Laarders. 

Daar komt bij dat het raadhuis een pand is met de nodige problemen, ook vanuit dat perspectief is een verhuizing een goede stap. De technische staat is problematisch. Op het gebied van duurzaamheid is er nog heel veel terrein te winnen en zijn de huurovereenkomsten verschillend van aard, looptijd en huurprijs. "Daarmee vraagt de exploitatie relatief veel ambtelijke uren", concludeert wethouder Ton Stam in zij brief aan de politiek. 

Aan de verkoop van het raadhuis zitten nog wel wat gemeentelijke voorwaarden. Zo meldt het Larense college bijvoorbeeld dat de kunstcollectie van Laren en Blaricum in de kelder van het pand behouden moet blijven, het medisch-maatschappelijk zorgconcept niet gewijzigd mag worden, de nieuwe eigenaar maximaal zestien parkeerplaatsen achter het raadhuis kan kopen en dat de kiss and ride-strook bij basisschool Binckhorst-St. Jan eveneens blijft. 

Momenteel is de gemeente bezig met het aantrekken van een makelaar. Drie landelijk vastgoedpartijen zijn benaderd. Burgemeester en wethouder kiezen uiteindelijk een makelaar. Dat gebeurt op basis van de offerte en de gesprekken die worden gevoerd met alle kandidaten.

Bezichtigingen 

In de periode maart-april is het tijd voor het administratieve werk. Denk daarbij aan de verkoopstukken gereed maken. In mei-juni kan het raadhuis dan daadwerkelijk in de verkoop worden gezet. Dan is het tijd voor bezichtigingen en gesprekken in de hoop dat er snel een overeenkomst getekend kan worden. 

Volgens het schema van de gemeente is juli de periode waarin de koper de gelegenheid krijgt om de nodige inspecties uit te voeren, zodat de bevindingen besproken kunnen worden voordat de koopakte en de huurovereenkomst definitief gemaakt kunnen worden. In augustus moet dan de afronding plaatsvinden. Dat betekent onder andere een besluit van het college en het passeren van de akte bij de notaris.