ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 'Dakloze' geitenhouder krijgt nieuwe plek, maar geiten mogen niet mee | NH Gooi

'Dakloze' geitenhouder krijgt nieuwe plek, maar geiten mogen niet mee

  • Dinsdag 25 mei 2021 om 12:25 | bijgewerkt: woensdag 26 mei 2021 om 10:06 uur
  • Sjoerd Stoop

Het heeft er alle schijn van dat Weesper geitenhouder Chiel Pronk, die door een 'geitenstop' nergens terecht kan met zijn 95 melkgeiten, definitief afscheid moet gaan nemen van zijn geiten. De provincie wil hem best helpen aan een ander onderkomen, maar dat de geiten mee kunnen is uitgesloten, zo blijkt uit antwoorden van Gedeputeerde Staten op vragen van het CDA en de SP over de al maanden slepende kwestie.

Chiel en zijn geiten aan de Keverdijk in Weesp
Chiel en zijn geiten aan de Keverdijk in Weesp|Chiel Pronk

De Weesper geitenhouder en zijn 95 melkgeiten zitten in de problemen sinds hij en zijn ouders meer dan drie jaar geleden meewerkte aan een kavelruil. De provincie wilde het stuk grond hebben om het laatste ontbrekende stuk van de zogeheten 'natte schil' rondom het Naardermeer te realiseren. Als ruil zou Chiel met zijn geiten vervolgens kunnen verhuizen naar een boerderij aan de Lange Muiderweg. 

Muurvast

Omdat het nog even duurt voordat alles rondkomt, verblijft Chiel samen met zijn geiten op een stuk grond aan de Keverdijk in Weesp. Dat zou voor een paar weken zijn, maar duurt nu dus al een paar jaar. De situatie lijkt uitzichtloos.

"De spelregels zijn veranderd tijdens de wedstrijd"
Statenleden WIllemien KOning-hoeve (CDA) en Eric Smaling (SP)

Het voornaamste probleem is dat de provincie in de tussentijd voor heel Noord-Holland een 'geitenstop' heeft doorgevoerd, omdat na onderzoek bleek dat omwonenden in een straal van twee kilometer rondom geitenhouderijen een verhoogde kans op longontsteking hebben. Een nieuwe geitenhouderij starten of er eentje verhuizen kan daardoor niet, waardoor de verhuizing van Chiel en zijn geiten ook niet door kan gaan. 

Het probleem werd nog groter toen afgelopen december ook nog eens bleek dat de Weesper op zijn huidige tijdelijke terrein weg moet. Hij heeft geen vergunning om op die plek een geitenhouderij te runnen, waardoor de gemeente Weesp hem weg wil hebben. De Weesper zit sindsdien muurvast, omdat de situatie rondom zijn definitieve onderkomen uitzichtloos lijkt.

Geen beloftes gedaan

Zowel de Weesper als de provinciale politiek vinden dat er een oplossing moet komen voor Chiel en zijn geiten. Ze stellen dat Chiel en zijn ouders de provincie hebben geholpen door mee te doen aan de kavelruil, maar dat hij daar door de geitenstop nu zelf de dupe van dreigt te worden. "De spelregels zijn veranderd tijdens de wedstrijd", stellen ze.

Gedeputeerde Staten weerspreekt dat nu en stelt dat er in de deal van de kavelruil nooit een belofte is gedaan over de vestiging van een geitenhouderij op zowel de Keverdijk als de Lange Muiderweg. Dat komt onder meer omdat voor het houden van de geiten op een locatie een vergunning nodig is en die geeft de provincie niet af, maar de gemeente. "Ook om die reden kunnen wij nooit een toezegging doen over een activiteit op een locatie. Een kavelruil gaat over ruiling van grond en niet over activiteiten", volgens Gedeputeerde Staten. 

Ondernemersrisico

Dat de situatie nu zo uitzichtloos is wijt Gedeputeerde Staten aan een ondernemersrisico dat de Weesper geitenhouder bewust is aangegaan. Volgens het provinciebestuur was het op het moment dat Chiel en zijn geiten vertrokken van hun vorige locatie in Flevoland nog onduidelijk of de nieuwe locatie op de Lange Muiderweg wel door zou gaan en hoe lang dat allemaal zou gaan duren.

Bovendien, de regels voor het houden van geiten zijn ondertussen nu eenmaal veranderd, zo stellen ze. Niet alleen voor de Weesper, maar voor alle geitenhouders. Daar komt volgens Gedeputeerde Staten nog eens bij dat de Weesper zelf geen partij is in de kavelruil, maar dat de provincie onderhandelde met zijn ouders. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Chiel en zijn geiten aan de Keverdijk in Weesp
Chiel en zijn geiten aan de Keverdijk in Weesp|Chiel Pronk

Oplossing lijkt ver weg

Er lijkt voor geitenhouder Chiel nu weinig licht aan het eind van de tunnel. Het heeft er alle schijn van dat de kavelruil van destijds wel wordt afgemaakt en dat Chiel 'binnen een aantal weken' een aanbod krijgt om te verhuizen naar een boerderij aan de Lange Muiderweg. Maar een belangrijke kanttekening is wel dat hij ook daar geen geitenhouderij mag starten. Kortom: Chiel wel, geiten niet. 

Gedeputeerde Staten heeft de Weesper aangeboden om te helpen en met hem mee te denken over wat er wel zou kunnen op de Lange Muiderweg. Het provinciebestuur wil Chiel graag helpen met het maken van een ander ondernemersplan dan dat voor een geitenhouderij. Daarnaast heeft men aangeboden dat de geiten de komende weken nog even mogen blijven aan de Keverdijk, totdat alles met de kavelruil rond is.

Verantwoordelijkheid nemen

Volgens Gedeputeerde Staten heeft de Weesper daarmee 'extra tijd gekregen om zijn verantwoordelijkheid te nemen': een bestemming te vinden voor de geiten en zijn onderneming op een andere manier en op een andere locatie voort te zetten. Er lijkt daarmee voor Chiel niets anders op te zitten dan afscheid te nemen van zijn dieren. Als hij wel door zou willen gaan met zijn geitenhouderij zal dat op een andere plek moeten gebeuren, zo stelt het provinciebestuur. 

De gesprekken tussen de provincie en de Weesper gaan voorlopig nog door. Zo kan Chiel binnenkort een bezoekje van gedeputeerde Ilse Zaal verwachten, die met hem verder gaat praten over het probleem. Zelf wil de Weesper geitenhouder, om het proces niet te verstoren, tegen NH Nieuws verder nog niet ingaan op de kwestie.