De 19-jarige Nikki Spermon uit Naarden voelt zich vaak eenzaam. En zij is niet de enige. Jongeren uit ’t Gooi voelen zich relatief vaak eenzaam vergeleken met de rest van Nederland, blijkt uit cijfers van de GGD. Nikki kreeg hulp van de 21-jarige Sophia Wallenburg, die als vrijwilliger leuke dingen doet met haar.
"Ik voel me dan niet blij, heb geen zin om dingen te doen en heb nare gedachtes in mijn hoofd", legt Nikki haar eenzame gevoel uit. Ze vindt het door haar autisme soms lastig om contact te maken met andere leeftijdsgenoten. Daardoor heeft ze weinig vriendinnen en voelt ze zich geregeld eenzaam.
Een paar jaar geleden zocht ze hulp bij haar eenzaamheid. En die kwam er, in de vorm van vrijwilliger Sophia. Als zij aan haar deur staat, fleurt Nikki gelijk op.
Tekst gaat door onder de video.
Nikki kwam in contact met Sophia via Stichting Maatjesproject, die als missie heeft eenzaamheid en sociaal isolement tegen te gaan. Vrijwilligers, zoals Sophia, worden door de stichting gekoppeld aan mensen die zich eenzaam voelen, zoals Nikki. Samen worden ze maatjes.
Minder eenzaam zijn
Al ruim drie jaar zien Nikki en Sophia elkaar: ze wandelen veel samen, oefenen dingen die Nikki lastig vindt, zoals alleen met de trein gaan, en spelen vaak spelletjes. Ondertussen geeft Sophia tips die haar helpen om minder eenzaam te zijn. "Het helpt om te gaan wandelen, te schrijven of creatief bezig te zijn. Je moet wel echt iets gaan ondernemen als je je eenzaam voelt, want door stil te blijven zitten, wordt het eenzame gevoel vaak alleen maar erger."
Voor Nikki is het fijn dat ze een maatje heeft om leuke dingen mee te doen. "De momenten dat Sophia er is, dan voel ik me niet meer eenzaam." Ook hebben de tips van Sophia haar geholpen. Zo schrijft ze vaker haar gevoelens op.
Een ander helpen
Nikki is echt niet de enige die zich weleens eenzaam voelt. Veel jongeren hebben er last van. Zo kampt Sophia zelf ook weleens met eenzame gevoelens, bijvoorbeeld als haar vriendinnen allemaal leuke dingen aan het doen zijn en zij zelf alleen thuis zit. "Net als ieder mens voel ik me ook wel eens eenzaam."
Ik denk dat niemand op deze aardbol het verdient om eenzaam te zijn.
De jonge vrijwilliger Sophia studeert Verpleegkunde en vond het een uitdaging om naast haar studie iemand van haar leeftijd te helpen. “Ik denk dat niemand op deze aardbol het verdient om eenzaam te zijn. Dat ik daar een kleine bijdrage in kan leveren door er af en toe voor iemand te zijn, dat leek me heel vet.”
Jongeren vaker eenzaam in ‘t Gooi
“Het is heel fijn dat jongeren een luisterend oor hebben en dat er exclusieve aandacht voor hen is”, zegt Jacquelien Groen, begeleider bij Stichting Maatjesproject. “Het is soms heerlijk om even je verhaal kwijt te kunnen en je hart te luchten.” Op dit moment helpt de stichting zo’n 30 jongeren in ‘t Gooi die kampen met eenzaamheid of sociaal isolement, vertelt Groen.
Maar niet iedereen zoekt hulp. De groep eenzame jongeren is veel groter. Uit cijfers van de GGD blijkt dat 33 procent van de jongeren in ’t Gooi zich soms tot altijd eenzaam voelt. Landelijk is dat minder, gemiddeld 29 procent. Groen wijt het vooral aan de hoge standaard die er in ’t Gooi soms geldt. Stichting Maatjesproject is er voor deze jongeren.