ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bezoekers Blaricumse kermis moeten zich tijdens feest ook op social media gedragen | NH Gooi

Bezoekers Blaricumse kermis moeten zich tijdens feest ook op social media gedragen

  • Vrijdag 19 juli om 15:15
  • Ingmar Meijer

Bezoekers van de Blaricumse kermis moeten zich niet alleen op straat en in de horeca gedragen maar ook op social media. Wie online met opruiende teksten komt, loopt het risico in de kraag gegrepen te worden. Digitale uitlatingen worden gemonitord. Dat is een van de maatregelen die de gemeente neemt om dit jaarlijkse feest in Blaricum gezellig en veilig te houden.  

Kermis stock
Kermis stock|Adobe Stock

Van zaterdag 17 augustus tot en met 21 augustus verzorgen de Oranjevereniging en de lokale horecaondernemers weer de kermisdagen. Naast de Blaricummers zelf komen hier veel mensen uit ‘t Gooi op af en zelfs van nog van veel verder weg. Maar in de afgelopen jaren was het lang niet altijd even gezellig, met grote vechtpartijen tot gevolg. 

“De kermisdagen zijn altijd een mooi feest geweest”, schrijft burgemeester Barbara de Reijke in een brief aan de gemeenteraad. “Helaas betekent dit ook dat er een keerzijde is aan de drukbezochte festiviteiten. In 2018 was de grens voor wat betreft overlast bereikt. In de jaren daarop is er daarom gewerkt met een goed opgezette visie en meer veiligheidsmaatregelen.”

Opruiende activiteiten

Een nieuwe maatregel is nu het toezicht op provocerende uitlatingen op de socials. “Sociale media worden gemonitord op opruiende activiteiten. Bij het veroorzaken van overlast en opruiend, agressief en/of hinderlijk gedrag kunnen boa’s en politie gebruik maken van hun bevoegdheden, bijvoorbeeld door het uitdelen van tijdelijke gebiedsontzeggingen. Hiervoor is een groot gedeelte van het dorp aangewezen als evenemententerrein”, deelt De Reijke mee.

"De camera's hadden een afschrikwekkende werking"
burgemeester Barbara de Reijke

Het cameratoezicht, waar vorig jaar voor het eerst mee gewerkt is, keert terug. Volgens De Reijke hebben de camera’s het gewenste effect gehad. Het veiligheidsgevoel was beter en zorgde ervoor dat er snel op ongeregeldheden gereageerd kon worden. “De camera's hadden ook een afschrikwekkende werking. De politie ziet een duidelijke vermindering in incidenten tussen 2022 en 2023”, is te lezen in haar brief aan de gemeenteraad.

Wildplassen

En dan is er nog de combinatie van beveiliging, handhavers en politie die ervoor moeten zorgen dat de Blaricumse kermis goed verloopt. De horecabedrijven zijn verantwoordelijk voor de beveiliging in en rond hun eigen zaken. De boa's zorgen voor gemeentelijk toezicht en handhaving. Zij zijn verantwoordelijk voor de leefbaarheden en 'kleine' overtredingen zoals De Reijke dat omschrijft. Denk daarbij aan wildplassen en geluidsoverlast.

"De politie is gezien het risico op verstoringen van de openbare orde in beperkte mate aanwezig, want zij zijn geen evenementenbeveiligers. Wel staat de politie in voldoende mate stand-by in het geval van calamiteiten", meldt de burgemeester tot slot.