ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Laarders sluiten zich massaal aan bij jaarlijkse Sint Jansprocessie | NH Gooi

Laarders sluiten zich massaal aan bij jaarlijkse Sint Jansprocessie

  • Zondag 23 juni om 16:00 | bijgewerkt: maandag 24 juni om 09:20 uur
  • Daan Visser & Mika Mulder (NH Gooi)

Inwoners van Laren en omstreken zijn weer in grote getalen uitgelopen voor de Sint Jansprocessie. Het is het jaarlijkse religieuze hoogtepunt in het van oudsher katholieke bolwerk Laren. 

NH Nieuws

In de week naar de processie toe is er vanuit de vrijwilligers, parochianen en leden van het Broederschap van Sint Jan hard gewerkt om alles vlekkeloos te laten verlopen. Maandag is de Sint Jansbasiliek versierd en zijn de bekende vaandels van Sint Jan met de hand gestreken en opgehangen

Ook buiten Laren kan het feest je niet ontgaan. Zou zijn de bekende erebogen, waarvan elke buurt eentje ontwerpt en bouwt, weer in elkaar gezet. Aan de lantaarnpalen hangen de geelwitte vlaggen die de route aangeven. De kleuren verwijzen naar het Vaticaan. 

Vlak voor het startschot van de processie wordt er nog even snel een heg bijgeknipt en een altaartje in de oprit geplaatst. Het lijkt alsof heel Laren naar de processie toeleeft. 

De route van Sint Jan

En mocht het nog niet duidelijk zijn dat de tocht in het teken staat van Sint Jan de Doper, dan blijkt dat wel uit de route. Op 11.00 uur stipt klinken de kerkklokken en vertrekt de processie vanuit de Sint Jansbasiliek. De route loopt via de Brink, langs de Sint Janstraat en de Hilversumseweg naar het Sint Janskerkhof. 

Op het kerkhof wordt de eucharistieviering gehouden om daarna weer terug te gaan naar de basiliek om met een 'sluitingslof' en een aubade van drum- en showband MCC het religieuze evenement af te sluiten. 

Sint Jansprocessie

De processie van Sint Jan is een eeuwenoude traditie voor de katholieken uit Laren en omstreken. Eeuwenlang trokken de bewoners voor het feest van Sint Jan de Doper naar het Sint Janskerkhof. In 1580 werd deze katholieke eredienst verboden, maar de katholieke Laarders bleven in het geheim het feest op het kerkhof vieren. 

Rond 1800 werd het weer mogelijk om het religieuze feest in het openbaar te vieren. Dus werd in 1806 het broederschap van Sint Jan opgericht, belast met de organisatie van de tocht die steeds meer uitgroeide tot een echte processie.

In 1886, toen Sint Jansdag gelijk viel met Sacramentsdag, is deze gewijzigd in een sacramentsprocessie. Daarmee is dit de oudste sacramentsprocessie van boven de rivieren.