Na lange tijd te zijn aangekondigd, is deze week in Huizen dan eindelijk de woonconferentie van start gegaan. De centrale vraag die de gemeente kennelijk nog moet beantwoorden, is of er wel woningen bij moeten komen. Vanuit de zaal werd het antwoord op die vraag bijna unaniem met 'ja' beantwoord. De in totaal vier bijeenkomsten moeten uiteindelijk dé oplossing bieden voor de krappe woningmarkt in het dorp.
In een overvolle woningmarkt met meer woningzoekenden dan dat er woningen zijn, stelt Huizen als eerste vraag: moeten we bouwen in de gemeente? En als die vraag positief beantwoord is, zijn de volgende vragen: voor wie moeten we bouwen en waar?
Deze vragen zijn woensdag, op de eerste bijeenkomst van de woonconferentie, voorgelegd aan inwoners van het dorp. De belangstelling bleek groot: honderden Huizers hadden zich verzameld in sporthal De Meent.
Niet in de achtertuin
De sessie begon met twee sprekers van twee verschillende communicatiebureaus. Gezamenlijk organiseren zij vier bijeenkomsten, waarin inwoners hun mening mogen geven. Op basis van de uitkomsten daarvan bepaalt de gemeente waar de schop in de grond kan en hoeveel woningen er moeten verrijzen.
Als eerste mocht op het podium wethouder Roland Boom uitleggen waarom de woningbouw zo stagneert in Huizen. Volgen hem komt dat doordat de Huizers feitelijk met z'n allen 'nimby-gedrag' vertonen. Dat staat voor not in my backyard, oftewel: er mogen wel woningen bijkomen, maar niet in mijn achtertuin.
Lees ook
-
Woningmarkt piept en kraakt, maar Huizen bouwt niets: dit is hoe dat zit
Woensdag 15 mei om 05:30 -
Huizen heeft haar coalitie rond: dit is wat er de komende jaren (niet) gaat gebeuren
Dinsdag 28 juni 2022 om 14:49
Of er daadwerkelijk sprake is van dat nimby-gedrag, is te bezien, aangezien insprekers gedurende de bijeenkomst aangaven best bereid te zijn creatief mee te willen denken. Daarbij zijn bijvoorbeeld tiny houses in achtertuinen besproken.
Van alles te weinig
Aan het woord kwamen ook nog een makelaar en twee dames uit het jongerenpanel, die op het podium eigenlijk allemaal hetzelfde verhaal hadden: er zijn te weinig woningen in Huizen. Ook de cijfers ondersteunen dat verhaal: er is te weinig nieuwbouw en te weinig doorstroming, al helemaal ten opzichte van omringende gemeenten.
Bij woningbouwvereniging De Alliantie speelde eigenlijk hetzelfde liedje. "Moeten we bouwen? Ja!", gaf de spreekster het antwoord op haar eigen vraag. Ook bleek volgens haar dat met name twee groepen het lastig hebben op de woningmarkt: senioren en jongeren.
"We stevenen af op een enorm infarct op het gebied van wonen"
Juist voor hen liggen er nu nauwelijks woningbouwplannen. Een aantal jonge insprekers maakte dat gedurende de eerste bijeenkomst nog maar eens duidelijk, door aan te geven dat als je je niet meteen vanaf je achttiende inschrijft als woningzoekende voor een sociale huurwoning, je het eigenlijk wel kunt vergeten. En doe je dat wel, dan sta je alsnog jaren op de wachtlijst. Met onder andere als gevolg dat jongeren langer bij hun ouders blijven wonen.
Kant-en-klare initiatieven
Senioren stromen op hun beurt weer niet door naar kleinere huizen of appartementen, want die zijn er niet of zijn niet te betalen. Jan Kwekkeboom, voorzitter van stichting Vrienden van het Gooi, luidde ook de noodklok: "We stevenen af op een enorm infarct op dit gebied."
Maar blijkbaar zijn er op dit moment ook initiatieven die kant-en-klaar op de plank liggen om direct te kunnen uitvoeren. Zo vertelde een aanwezige projectontwikkelaar de zaal dat zij graag onderdak verschaft aan de Huizer inwoners en dan specifiek juist voor zoekenden naar een sociale huurwoning.
Volgens haar is het Coronel-terrein geschikt om vrij eenvoudig en snel een paar honderd woningen neer te zetten. Met de regeling dat minstens een derde van de bouw sociale huur moet zijn, betekent dit dat er minstens zestig huizen voor deze doelgroep erbij zouden komen.
Slechtste cijfers
De eerste van vier sessie verliep wat rommelig en geregeld was er geroezemoes in de zaal, als cijfers over de woningmarkt op het scherm verschenen. Op alle vlakken is Huizen wel het slechtste jongetje van de klas. Maar de aanzet is nu gegeven, de bal lig bij de inwoners. Of zoals wethouder Boom het zegt: "We moeten het echt samen doen."
Als de antwoorden op alle vragen na vier bijeenkomsten verzameld zijn, is niet helemaal duidelijk wat er dan gaat gebeuren. Meteen een schop in de grond? Want zoals de voorzitter van Stichting Vrienden van het Gooi aangaf: vanaf het moment van beslissen, ben je tien jaar verder voor er een nieuwe woonwijk staat. De wethouder zegt in elk geval dat de gemeenteraad aan zet is.
De Huizer woningnood zal de komende jaren dus nog wel even duren, hoewel er wel één stip op de horizon staat: voor 2040 moeten er 2.875 huurwoningen bij zijn gekomen.
Nog niet 'uitgeconfereerd'
De woonconferentie in Huizen gaat voorlopig nog even door en inwoners kunnen hun mening blijven geven.
De tweede centrale bijeenkomst staat gepland op dinsdag 9 juli. Daarna volgen er nog vier wijkbijeenkomsten, waarvan de exacte data en locaties later bekend worden.
Tot slot is er dan nog een digitaal gesprek met de Huizers. Maar ook daarvoor moet de gemeente nog een datum prikken.