Dat er al zo veel wilde dieren uit de natuur zijn verdwenen, maakte de Loosdrechtse Ellen van den Honert boos en verdrietig. "Uiteindelijk besefte ik me dat het zinloos was om met die negatieve gedachtes te blijven zitten. Hier moest ik wat mee doen." En dat deed ze: Ellen reisde de hele wereld af om There is a Place on Earth te maken, een documentaire over de invloed van kunst op natuurbescherming. Maandag is deze te zien in de Groene Afslag in Laren.
Ellen heeft altijd van de natuur gehouden. Zo groeide ze op op het platteland en was ze vaak in de bossen te vinden. Toen rapport na rapport concludeerde dat het steeds slechter ging met de natuur, ontroerde dat haar. "Alleen al in de tijd dat ik leef, is zestig procent van de populaties aan wilde dieren afgenomen", vertelt ze.
De cijfers liegen er dus niet om, maar dat is volgens Ellen nog niet genoeg om mensen aan te grijpen. "Als je een krachtig kunstwerk ziet over de natuur dan heb je die rapporten bijna niet meer nodig. Dan voel je gewoon dat het iets in je raakt."
Muziekwereld
En dat wilde ze laten zien aan de buitenwereld. Al lag het maken van een documentaire niet helemaal voor de hand. Ze komt namelijk uit de muziekwereld. Maar toen ze bij een vriend in California bedacht om een stukje te gaan filmen bij de walvisbescherming, was ze om.
"Ik had nog nooit iets met film gedaan, maar realiseerde me toen dat dit de beste manier was om het verhaal te vertellen." En dat was het begin van haar documentaire: in vijf jaar reisde ze af naar acht landen over de hele wereld. Hier sprak ze met verschillende kunstenaars en natuurbeschermers.
"Kunst kan ervoor zorgen dat de natuur niet iets abstracts is, maar iets van waarde in ons leven"
Volgens Ellen is de invloed van kunst op natuurbescherming goed terug te zien in de geschiedenis. "Yellowstone National Park is bijvoorbeeld door het Amerikaanse congres in 1872 opgericht nadat een fotograaf en schilder beelden maakten van die omgeving. Ze lieten zien hoe prachtig het was. Dat trok het congres over de streep om het gebied te beschermen", vertelt Ellen.
En nu in een tijd waar zo veel informatie beschikbaar is, wordt dit soort kunst misschien nog wel veel belangrijker. "Kunst kan ervoor zorgen dat de natuur niet iets abstracts is, maar iets van waarde in ons leven."
Doorzettingsvermogen
Het doorzettingsvermogen van de artiesten die Ellen heeft gesproken is iets wat ze het meest bewondert. "Zo heb ik fotograaf Bryant Austin gesproken. Hij fotografeert walvissen en daarvoor wacht hij met een snorkel stil in het water tot er eentje dichtbij genoeg zwemt."
En dat proces duurt best wel lang. "In meer dan tien jaar heeft hij slechts tien levensgrote portretten kunnen maken", vertelt Ellen verwonderd. "Dan zie je echt de passie die artiesten hebben voor de natuur."
Tekst loopt door onder de foto.
Al deze bijzondere verhalen heeft Ellen gebundeld in haar documentaire, die op maandag 13 mei te zien is in de Groene Aflag in Laren. De vertoning duurt ruim een uur en daarna is er een nagesprek tussen Ellen en het publiek. "Ik vind het heel mooi dat ik dit in mijn thuisbasis, in het Gooi, mag laten zien", vertelt Ellen.
Meer weten?
Ellen van den Honert is op 11 mei rond 11:10 te gast bij het radioprogramma NH Gooi zaterdag. Klik hier om te luisteren naar het gesprek.