ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise Meren wil leren van fouten en vluchtelingenopvang beter oppakken | NH Gooi

Gooise Meren wil leren van fouten en vluchtelingenopvang beter oppakken

  • Vandaag om 16:17
  • Ingmar Meijer

Gemeente Gooise Meren wil zichzelf beter voorbereiden op nieuwe plannen voor vluchtelingenopvang. De afgelopen twee keer was er veel protest toen er plannen gepresenteerd werden voor opvanglocaties, onder meer over het betrekken van de buurt bij zulke plannen. Gooise Meren wil nu leren van gemaakte fouten en komt met een 'plan van aanpak' waarmee het straks beter moet gaan.

Spandoek bij protest tegen komst noodopvang op Hocrasterrein in Bussum.
Spandoek bij protest tegen komst noodopvang op Hocrasterrein in Bussum.|NH Media

Tot twee keer toe laaide de discussie over vluchtelingenopvang flink op in Gooise Meren toen bewoners in opstand kwamen tegen opvanglocaties in Naarden en Bussum. 

Plannen zorgden voor woede

Vooral de manier van communiceren van de gemeente stuitte buurtbewoners beide keren tegen de borst, net zoals het feit dat omwonenden geen inspraak kregen in het aanwijzen van deze plekken. Dat leidde tot woede, online-petities, spandoeken, heftige bijeenkomsten en protesten. 

Eén van de plannen ging ondanks de protesten door: sinds eind februari wonen er 110 vluchtelingen op het terrein van de Naarder Witte Toren. Het andere plan voor de opvang van 300 vluchtelingen op het Bussumse Hocrasterrein ging niet door, omdat de eigenaar van het complex en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op het laatste moment geen huurovereenkomst wisten te sluiten. 

Nog voor bijna 300 asielzoekers plek nodig

Gooise Meren beseft dat de vraag om toch vluchtelingen op te vangen geheid weer gaat komen. Volgens de Spreidingswet heeft de gemeente de taak om voor 1 juli in totaal 389 asielzoekers onderdak te bieden. Dat betekent voor Gooise Meren dat er nog voor 279 vluchtelingen een plek gevonden moet worden. 

Daarnaast blijft de noodzaak van noodopvang ook nodig. Dat willen ze in Gooise Meren op een humane manier doen. Het plan van aanpak komt mede op verzoek van de gemeenteraad. 

Gooise Meren wil de geleerde lessen van de afgelopen twee keer verwerken in de plannen. Dan gaat het onder meer over de manier van communiceren van de gemeente én hoe bewoners bij dit proces betrokken moeten worden. 

Gemeente gaat evalueren

Er wordt daarom de komende weken flink wat geëvalueerd. Dat gebeurt onder andere op het gemeentehuis zelf, maar ook met andere betrokken, zoals buurgemeente Hilversum, bewonersspreekbuis Gooise Dialoog, het COA en twee klankbordgroepen uit wijken Het Spiegel en de Hilversumse Meent

De uitkomsten van die evaluaties worden samengevoegd en moeten leiden tot een nieuw plan van aanpak voor volgende keren. "Als gemeente willen we voorbereid zijn mochten zich in de komende tijd nieuwe locaties aandienen. Een blauwdruk maakt dat we snel kunnen acteren", klinkt het.