ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Moet Hilversum door tweeën gesplitst? Deze Hilversummers vinden van wel | NH Gooi

Moet Hilversum door tweeën gesplitst? Deze Hilversummers vinden van wel

  • Vandaag om 18:00 | bijgewerkt: om 18:02 uur
  • Ingmar Meijer

Hilversum moet door tweeën gesplitst worden. Dat zeggen Hilversummers Guus Beijer en Willem Davids. De reden: sinds de sluiting van de kleine spoorbomen is de scheiding tussen beide kanten van het spoor alleen maar vergroot. 

Guus Beijer en Willem Davids zijn de mannen van Hilversum Doormidden.
Guus Beijer en Willem Davids zijn de mannen van Hilversum Doormidden.|NH Media

Hilversum Doormidden heet het initiatief van Guus en Willem. Het is een initiatief met een knipoog, maar heeft wel degelijk een serieuze kant. Het spoor, dat er sinds 1874 ligt, doorsnijdt Hilversum al vele decennia. Die lijn begint volgens Beijer en Davids een steeds groter obstakel te worden als je aan de andere kant moet zijn. "Het wordt alarmerend."

Halverwege december van vorig jaar gingen de veelbesproken kleine spoorbomen dicht voor al het gemotoriseerd verkeer. Wie nu met de auto naar het centrum gaat, kan dan alleen nog via de drukke Beatrixtunnel of over het overbelaste viaduct op de Johannes Geradtsweg. Er is toenemende sprake van isolatie, stellen ze.

Hilversum Oost slibt dicht

"We slibben hier dicht. Vergeet niet dat er in de komende vijf jaar nog eens 1.100 woningen bij komen in Oost. Weet je hoeveel woningen en nieuwe bewoners dat zijn? Dat zijn allemaal mensen met een auto, die ook naar het centrum willen of naar het raadhuis", betogen de Hilversummers. 

"Hier wonen de meeste jongeren, maar wat is er voor hen te doen?"
Guus Beijer en Willem Davids

Want het grote probleem is het enorme verschil aan voorzieningen. Wie een avondje wil eten of de kroeg in wil, moet naar het centrum komen. "Hier wonen de meeste jongeren, maar wat is er voor hen toe doen in Oost? Nu is Zwembad De Lieberg er nog, maar ook het zwembad verhuist. Dat krijgt een plek op het Arenapark", luidt een ander voorbeeld.

Verzin een list

Continu komen de mensen in Oost en Noord die drempel van het spoor tegen, weten Guus en Willem. Volgens de twee Hilversummers geeft dat het gevoel dat deze gebieden tot het tweede plan behoren. "Eigenlijk moet je voor alles aan de overkant zijn, dus ja, verzin een list."

In de zoektocht naar een oplossing willen de twee creatieve Hilversummers ver weg blijven van de politici. Zij pakken die handschoen veel liever zelf op. Met Hilversum Doormidden doen ze dat nu een paar maanden. 

Onafhankelijkheid

Wat hen betreft, kunnen Oost en Noord onafhankelijk worden. Dan moet er wel een bak aan voorzieningen bij. Het duo pleit bijvoorbeeld voor een eigen markt, stadskantoor, een bibliotheek, kroegen, restaurants en een bioscoop. "Een bruisende gemeente waar bewoners trots op kunnen zijn."

De andere concrete actie is een ondergronds spoor. Met steun van veel bewoners uit Oost en Noord moet er dan een krachtig, strategisch politiek besluit genomen worden. Dat moet dan in de toekomst leiden tot het ondergronds brengen van het hele spoor in Hilversum, inclusief de drie stations. En ja, daar zal een heel stevig prijskaartje aan vast hangen. Guus schat het op een miljard euro. 

Appelpitje planten

"Dat ondergrondse spoor is een kwestie van de lange adem. Het is als een appelpitje planten, waar mijn kleinkinderen pas van in de schaduw kunnen staan", zegt Beijer. 

Vanavond geven Beijer en Davids in Café Dudok een voorlichtingsavond. Naast nut en noodzaak van hun actie hopen ze ook vooral op steun en input van de aanwezigen en dat een groep bewoners verdergaat met het initiatief. "We geven een voorzet en de vraag is: wie kopt 'm in?", aldus de Hilversummers.

De Hilversumse politiek heeft overigens nog niet op het initiatief gereageerd.