ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gezondheidsklachten door rook uit pelletkachel: "Sinds het gebouw er staat hebben we al overlast" | NH Gooi

Gezondheidsklachten door rook uit pelletkachel: "Sinds het gebouw er staat hebben we al overlast"

  • Vandaag om 06:00 | bijgewerkt: om 07:39 uur
  • Noor van Scherpenzeel

Al jaren hebben bewoners van en rondom de Verschurestraat in Hilversum last van rookontwikkeling, stankoverlast en roetdeeltjes door een slecht werkende pelletkachel in de wijk. Regelmatig is de rook zo erg, dat de brandweer wordt opgeroepen. Meerdere inwoners geven aan hier gezondheidsklachten van te ondervinden, maar volgens onderzoek van de wooncorporatie functioneert de pelletkachel 'goed'.

NH Nieuws

Vijf jaar geleden is er aan de Verschurestraat in Hilversum een nieuw appartementencomplex gebouwd. Deze kreeg een 'pelletkachel': een kachel die geperste houtkorrels verbrandt om water te verwarmen. Over het algemeen werkt deze vorm van warmteopwekking goed, maar bij het Hilversumse appartement lijkt er van alles mis te gaan.

"Sinds het gebouw er staat hebben we al overlast", zegt Hannie Pothmann. Zij woont met haar man tegenover het appartementencomplex. Bijna iedere dag komen er enorme rookwolken uit de schoorsteen die gekoppeld zit aan de pelletkachel. "Ik zie soms walmen zo breed als auto's, je weet niet wat je ziet. De hele straat staat dan blauw, en het stinkt enorm."

'Mijn man heeft COPD en kan soms niet naar buiten. Dat vind ik best eng'
Hannie Pothmann, buurtbewoner

Ook Hanneke, een bewoner van het appartementencomplex, ervaart problemen. "We hebben elke keer gedoe met de verwarming. En er komt zoveel rook vrij. Een week of twee geleden werd er bij mij aangebeld door een man, die zei: 'Jullie flat staat in de fik!' Maar het bleek de rokende schoorsteen te zijn." Al meerdere keren kwam de brandweer met loeiende sirenes - telkens tevergeefs. 

Gezondheidsklachten

Volgens Hanneke en Pothmann is het de afgelopen tijd alleen maar erger geworden. Ze kunnen hun was niet buiten hangen en houden bijna altijd de ramen dicht, om te voorkomen dat de rook in huis blijft hangen. Ook moeten ze regelmatig de vensterbanken en buitengangen schoonmaken die onder de roetdeeltjes zitten.

Maar het ergste is volgens Pothmann de gezondheidsproblemen die het veroorzaakt. "Mijn man heeft COPD en kan vaak gewoon niet naar buiten. Hij krijgt er meteen last van. Ik moet zeggen: ik vind het best wel eng."

En hij is niet de enige. Na een rondvraag in de wijk blijkt dat er meerdere mensen gezondheidsklachten ondervinden van de houtrook die dagelijks door de straten woedt. De meeste inwoners zeggen soms last te hebben van hoofdpijn, een droge keel en andere luchtwegklachten. Ook zou één kind met een ernstige longontsteking kampen, maar het is niet duidelijk of dit te maken heeft met de houtstook. 

'Kachel functioneert goed' 

Toch is er volgens wooncorporatie de Alliantie niks mis met het pelletsysteem. Dat blijkt uit onderzoek dat ze na meerdere klachten hebben laten verrichten. "Op basis van eerdere meldingen van bewoners is de rookontwikkeling onderzocht met het onderhoudsbedrijf. Hieruit is gekomen dat de pelletkachel goed functioneert." Er zijn eerder wel wat aanpassingen gedaan aan het systeem, maar vooralsnog zonder succes.

De Alliantie zegt dat ze de meldingen serieus nemen en dat ze zien dat er de afgelopen periode meer berichten zijn binnengekomen. "Het vermoeden is dat de pellets nat zijn geworden met als gevolg een toename van rookontwikkeling." Ze onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Maar volgens hen is niet elke technische ingreep mogelijk.

'Het kan lokaal zeker grote klachten geven'
Guus Velders, hoogleraar luchtkwaliteit

Toch horen de buurtbewoners een ander verhaal. Het frustreert hen dat de wooncorporatie 'het probleem bagatelliseert'. "Het speelt al vijf jaar. Steeds als we een melding doen, zegt de Alliantie: het is geen overlast. Of dat ze er druk mee bezig zijn. Maar verder krijg ik geen antwoord. Ondertussen wordt het probleem alleen maar erger", zegt Pothmann. 

Acute gezondheidsproblemen

Ook horen inwoners van de Alliantie dat 'de rook niet slecht is voor je gezondheid'. Maar dat klopt niet volgens Guus Velders, onderzoeker bij het RIVM en bijzonder hoogleraar luchtkwaliteit en klimaatreacties. "Het kan lokaal zeker grote klachten geven. Het kan echt hinderen, mensen met bijvoorbeeld astma en COPD kunnen er acuut last van hebben."

Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat 'fijnstof afkomstig van houtstook leidt tot gezondheidsklachten'. "Mensen met bestaande luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen zijn gevoeliger. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen als zij met fijnstof van houtstook in aanraking komen." Of het ook kan leiden tot een longontsteking, weet Velders niet. 

De bewoners zijn inmiddels een petitie gestart in de hoop dat de Alliantie het 'probleem gaat oplossen'. Maar Pothmann heeft er een hard hoofd in. "We zijn hier al vijf jaar mee bezig, maar het wordt met de week erger. Ik hoop dat de Alliantie wat gaat doen, maar ik ben bang dat ze daarvoor de hele boel moeten platgooien."

Brandweer rukt voor niets uit op Verschurestraat
Brandweer rukte maandagochtend voor niets uit op Verschurestraat|Inter Visual Studio/Jan Peter Otto