Gooise woningcorporaties willen dat de regiogemeenten een vuist maken tegen het bevriezen van de huurverhoging. Dat schrijven ze in een brandbrief aan alle Gooise gemeenten. De woningcorporaties stellen dat de maatregel uit politiek Den Haag vooral negatieve effecten heeft voor huurders, omdat er genoeg geld moet blijven om betaalbare en passende woningen te kunnen bouwen.

De maatregel van het kabinet moet ervoor zorgen dat huurders de komende twee jaar niet opeens flink meer huur moeten betalen. Dat is bijvoorbeeld fijn voor mensen met een lager inkomen. De maatregel moet overigens nog wel worden vastgelegd.
De woningcorporaties hebben grote zorgen over de plannen van de regering. Het dit en volgend jaar niet kunnen verhogen van de huren klinkt volgens de corporaties sympathiek, maar heeft volgens hen een averechts effect op de woningmarkt.
“Wat voor huurders op het eerste gezicht als een financieel voordeel klinkt, heeft grote gevolgen”, stelt het Platform Woningcorporaties G&V, waarin alle vijf Gooise corporaties zich in verenigd hebben. “Geen huurverhoging de komende twee jaar heeft ingrijpende gevolgen voor de gehele volkshuisvesting; van woningzoekenden tot zittende huurders.”
Huizen zijn keihard nodig
De Alliantie, Gooi & Omstreken, Dudok Wonen, Woningstichting Naarden en Vecht en Omstreken geven in hun brief aan dat ze minder en langzamer nieuwe woningen bouwen. "Juist die woningen zijn keihard nodig voor mensen zonder woning of die zoeken naar een beter passende woning", luidt de uitleg.
Lees ook
-
Hoe sociaal is een sociale huurwoning van 900 euro per maand? 'Schrikken van bedrag'
Maandag 17 februari om 11:00
Daar komt nog bij dat de corporaties zeggen dat ze op de rem moeten trappen als het gaat om verduurzaming. Dat houdt volgens hen in dat zij niet kunnen werken aan het verlagen van de woonlasten. Als laatste zeggen ze dat de een flinke stap terug moeten zetten als het gaat om onderhoud van de bestaande woningen.
26 miljard euro verdampt
Door heel Nederland gaat het om serieuze aantallen en veel investeringsgeld. Liesbeth Spies, voorzitter van Woonbond Aedes, liet eerder al weten dat zonder huurverhoging volgend jaar de investeringscapaciteit de komende vijf jaar verdampt met 26 miljard. "Dat zijn 90.000 nieuwbouwwoningen of isolatie van 750.000 bestaande huizen", rekende zij voor.
"Concrete aantallen berekenen we nu door, maar we weten dat het om miljoenen euro's gaat"
Voor de regio Gooi en Vechtstreek zouden de regeringsplannen directe gevolgen hebben voor de lokale afspraken die gemeenten en corporaties hebben gemaakt. "Corporaties gebruiken elke euro huur voor onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw. Zonder huurverhoging worden onze mogelijkheden sterk beperkt. Concrete aantallen berekenen we nu door, maar we weten dat het om miljoenen euro’s gaat", melden de gezamenlijke woningcorporaties
Hopen op steun
Juist daarom hopen de corporaties op steun van de Gooise gemeenten. Hun oproep aan Hilversum, Huizen, Gooise Meren, Blaricum, Laren en Wijdemeren is dan ook om in politiek Den Hag duidelijk te maken hoe belangrijk die financiële middelen zijn voor de lokale woningmarkt.
De voorgenomen huurverhoging houdt de politieke gemoederen ook al even bezig. Eind januari nam een meerderheid van de Hilversumse gemeenteraad een voorstel aan dat haaks staat op de oproep van de corporaties. Wethouder Jacqueline Kalk (wonen) moest juist met de corporaties in gesprek gaan om de huren niet met het maximum van 5 procent te verhogen.
De gemeentes hebben nog niet gereageerd op de brief van de woningcorporaties.