Er is veel onrust op het gemeentehuis van Hilversum sinds het plotselinge vertrek van wethouder Bart Heller begin maart. Dat blijkt uit interne e-mails die openbaar zijn gemaakt na een verzoek van NH op basis van de Wet open overheid (Woo). Ambtenaren spreken van 'intern gedoe', 'wantrouwen' en een 'splijtzwam in de organisatie'.

In het kort
- Het plotselinge vertrek van wethouder Bart Heller heeft geleid tot onrust en verdeeldheid binnen het gemeentehuis van Hilversum, met ambtenaren die spreken van 'intern gedoe' en een 'splijtzwam in de organisatie', zoals blijkt uit openbaar gemaakte interne e-mails.
- Heller trad af na kritiek op een omstreden e-mail waarin hij afwijzend reageerde op een verzoek om het raadhuis oranje te verlichten ter ondersteuning van een Israëlische familie; zijn reactie werd als ongepast beschouwd door verschillende organisaties en leidde tot zijn ontslag.
- De gemeentelijke directie erkent dat zeven medewerkers formeel hun zorgen hebben geuit over de kwestie, maar ontkent dat er sprake is van een structurele vertrouwensbreuk binnen de organisatie, terwijl intern wordt opgeroepen tot respect in tijden van meningsverschillen.
Uit de openbaar gemaakte mails blijkt dat het vertrek van Heller veel losmaakt bij medewerkers van de gemeente. In meerdere e-mails spreken ambtenaren hun zorgen en frustraties uit. "Bij veel collega's om ons heen leeft een gevoel van onrechtvaardigheid", staat in een interne mail die namens een groep ambtenaren werd verstuurd, twee dagen na het vertrek van Heller.
Omstreden e-mail over Gaza
Heller trad 3 maart af na ophef over een e-mail die hij stuurde aan een inwoner uit Hilversum. Die had gevraagd om het raadhuis oranje te verlichten als steunbetuiging aan de Israëlische familie Bibas, van wie een moeder en twee kinderen op 7 oktober 2023 werden ontvoerd. Zij overleefden dit niet.
In zijn reactie reageerde Heller afwijzend en wees op de vele dodelijke burgerslachtoffers in Gaza, onder wie veel kinderen. De toon en de inhoud van zijn reactie werd bekritiseerd.
Tekst gaat door onder de foto.

Onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de stichting Stichting voor Israël en opperrabbijn Binyomin Jacobs uitten kritiek. Laatstgenoemde noemde de mail antisemitisch, wat hij overigens later in een persoonlijk gesprek met Heller introk.
Hoewel Heller zijn excuses aanbood voor de toon van zijn bericht, bleef hij achter de inhoud staan. Enkele dagen na het versturen van de mail stapte hij op. Over hoe dit zover heeft kunnen komen, zijn nog veel vragen.
De gemeenteraad liet eerder weten de toon van Hellers mail 'wethouder onwaardig' te vinden. Tegelijkertijd sprak de raad zijn waardering uit voor de oud-wethouder die complexe dossiers onder zich had.
Onrust onder ambtenaren
Medewerkers van de gemeente uitten kritiek op de manier waarop het college zich heeft gedistantieerd van de inhoud van Hellers mail. "De officiële reactie dat het college afstand neemt van de inhoud van de brief, die in de kern gaat over basale mensenrechten, geeft ons helemaal een bittere nasmaak."
Ook wordt in de mails gewaarschuwd voor spanningen binnen de organisatie. Eén ambtenaar schreef dat de kwestie 'een splijtzwam in de hele organisatie' dreigde te worden. Andere ambtenaren spreken over een verlies aan onderling vertrouwen en 'intern gedoe'. De zorgen gaan niet alleen over de inhoud van de discussie, maar ook de manier waarop de gemeente intern met de kwestie is omgegaan.
Zeven meldingen
In reactie op vragen van NH bevestigt de gemeentelijke directie dat er formeel zeven medewerkers zijn geweest die hun zorgen kenbaar maakten. "Zij hebben zich tot ons gewend met zorgen. Daarnaast kan het zijn dat binnen teams gesprekken zijn gevoerd. Verder is in de advisering rondom het college enige sprake van onrust", aldus de directie.
Volgens de directie is binnen het college besproken dat de kwestie het risico in zich had om uit te groeien tot een splijtzwam. Toch weerspreekt zij dat er structureel sprake is van een vertrouwensbreuk binnen de organisatie. In een intern bericht op het intranet van de gemeentelijke organisatie werd wel opgeroepen tot onderling respect in 'tijden van verschil'.