Bewoners van de Hilversumse Godelindeweg krijgen een schadevergoeding omdat er gebouwd gaat worden in hun 'achtertuin'. Toch zijn ze verrast: de hoogte van het bedrag hebben ze uit de krant moeten vernemen en die is volgens de groep ook nog eens gebaseerd op 'allemaal feitelijke onjuistheden'. De gemeente denkt daar anders over.

"Waarom neemt de gemeente geen contact met ons op. Wees proactief en niet reactief", aldus Robbert Wilts, een van de bewoners van de Godelindeweg. Samen met zijn buren heeft hij uit de lokale kranten moeten halen dat zij een paar duizend euro ontvangen als schadevergoeding.
Van 7.000 euro tot niets
Het Hilversumse college van burgemeester en wethouders heeft eerder deze maand besloten aan drie van de vier bewoners geld uit te keren. Eén bewoner krijgt 7.000 euro, twee ontvangen 4.000 euro en de ander krijgt geen schadevergoeding.
Vorig jaar klopten de bewoners van nummers 6, 10, 12 en 14 aan bij de gemeente met het verzoek tot een schadevergoeding. Hun uitzicht gaat drastisch veranderen in de nabije toekomst. Dat leidt tot waardevermindering van hun huis. "De schade is aanzienlijk", zoals Wilts zegt.
"De schades zijn door een adviesbureau vastgesteld op bedragen tussen de 50.000 en 60.000 euro per woning. Maar door een eigen risico-aftrek van 4 procent van de waarde van de woningen resteren er schamele schadevergoedingen", is de toelichting.
Op gespannen voet
Het oude VARA-gebouw aan de Heuvellaan 50 plus het park daarachter met vijver verdwijnt. Daar komen woningen en kantoren voor terug. Al met al heeft het voortraject lang geduurd. Gemeente en ontwikkelaar stonden jarenlang op gespannen voet met de omwonenden. De bewoners zijn zelfs met hun eigen plan gekomen.
Deze zaak ging tot aan de Raad van State. Vorig jaar maart besloot de hoogste bestuursrechter van het land dat de plannen voor 24 woningen en 3.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte door mogen gaan. Daarmee is de kous definitief af voor de bezwaarmakers.
Lees ook
-
Plan voor oud-VARA-gebouw kan doorgaan na aanpassen 'losse eindjes'
Woensdag 13 maart 2024 om 11:43
Maar de onvrede is er nog altijd in de buurt. Dan gaat het vooral over de houding van de gemeente. Dat er niet actief contact is gezocht met de Hilversummers vlak nadat het besluit is genomen, gaat er niet in. Dat zij de hoogte van de schadevergoeding per huisnummer in de media zagen verschijnen, vindt Wilts een schande.
Dat de bewoners van de Godelindeweg niet op de hoogte zijn gebracht, klopt volgens de gemeente niet. Twee dagen na het besluit is een brief verstuurd, die een dag later op de deurmat gelegen moet hebben. Dat gebeurde echter pas zaterdag.
Excuus aangeboden
"Op die donderdag is het krantenartikel verschenen. Het was fijner geweest als de brief eerder bij de bewoners terecht was gekomen dan het bericht in de krant. Daarvoor is de bewoners inmiddels excuus aangeboden", aldus een gemeentelijke woordvoerder.

Bij Wilts heerst er ook irritatie over het hele proces van de schadevergoeding. Volgens de Hilversummer baseert de gemeente zich op onjuiste gegevens en hebben ze vervolgens niets meer willen doen met de door bewoners aangereikte aanvullende informatie. Sterker nog, daar hebben ze zelfs nooit een reactie op gehad totdat de kranten berichtten over de schadevergoeding, aldus de Hilversummer.
Burger pesten
Als hij naar zijn eigen casus kijkt, dan klopt de waardering van zijn woning helemaal niet. Zijn huis is bijvoorbeeld tonnen meer waard dan het bedrag waarop het getaxeerd zou zijn. Verder blijkt uit het eerste advies van de planschadedeskundige dat er 80 vierkante meter woonoppervlak niet is meegerekend. "Dit is keihard de burger pesten", is zijn conclusie.
Hij vervolgt: "Het gaat niet eens om het geld. Het gaat vooral over de manier waarop zij niet communiceren."
Definitief rapport
Volgens de gemeente heeft het college zich in de tegemoetkoming laten leiden door het advies van een planschadedeskundige. Daar komt bij dat er wel degelijk gereageerd zou zijn op de inbreng van de Godelindeweg-bewoners. "De adviseur heeft gereageerd in het definitieve rapport. Dit rapport is naar de bewoners gestuurd", luidt het gemeentelijke antwoord.
Als de desbetreffende omwonenden het niet eens zijn met hun vergoeding, dan kunnen zij bezwaar aantekenen bij de gemeente. Er is zelfs nog een beroep en hoger beroep mogelijk bij de rechter, aldus de woordvoerder.
Lees ook
-
Buurt klaagt over overlast van vluchtelingenopvang, Hilversum neemt maatregelen
Donderdag 04 augustus 2022 om 13:51 -
Oud VARA-gebouw omgetoverd tot opvang Oekraïners: "Ze hebben wonderen verricht"
Maandag 14 maart 2022 om 15:58