De Larense Tulay K., die zich jarenlang voordeed als huisarts en valse zorgdeclaraties indiende, moet 22 maanden de cel in. Dat oordeelde de rechter vandaag. Naast de gevangenisstaf moet ze ruim een ton aan valse declaraties terugbetalen. De rechter rekent het haar zwaar aan dat ze geen verantwoordelijkheid neemt voor haar daden: "Zij ziet zichzelf als slachtoffer in deze zaak."

De 51-jarige vrouw uit Laren werd verdacht van tientallen strafbare feiten, allemaal gepleegd binnen de zorgsector. Ze had een eigen zorgcentrum in Utrecht, waar ze zich voordeed als huisarts. Ook heeft ze meerdere keren ingelogd op accounts van (huis)artsen om medicijnen en doorverwijzingen voor te schrijven aan patiënten. Zelf zegt ze dat hier niks van waar is.
Hoewel de zorginspectie (IGJ) op deze misstanden stuitte - en ze daarom haar zorgcentrum moest sluiten - ging de vrouw door met het plegen van strafbare feiten. Ze opende een nieuwe zorginstelling, waar ze tientallen keren valse declaraties indiende bij zorgverzekeraars. Daarmee verdiende ze mogelijk tonnen.
'Patroon van misleiding'
En het is bij lange na niet het enige waar de vrouw van verdacht werd. De lijst aan verdenkingen is enorm, ziet ook de rechter. "We zien een patroon van misleiding, fraude en misbruik van vertrouwen. Dit heeft niet alleen financiële schade veroorzaakt, maar ook de gezondheid van patiënten in gevaar gebracht."
Ook vindt de rechter dat ze geraffineerd te werk is gegaan binnen de bedrijven waar zij de leiding had. "Ze heeft door middel van statutaire trucs geprobeerd zelf buiten schot te blijven." Ze heeft zich schuldig gemaakt aan 'zelfverrijking ten koste van anderen': "Aan wetten en regels die de belangen en de gezondheid van patiënten, werkgevers, werknemers, zorgverzekeraars en anderen beogen te beschermen heeft de vrouw geen boodschap. Dit rekent de rechtbank verdachte zeer aan."
Straf hoger dan de eis
De straf van de rechtbank is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Justitie vond dat de vrouw een gevangenisstraf van 20 maanden moest krijgen, terwijl de rechter 22 maanden oordeelde.
Wel eiste justitie dat de vrouw meer geld moest terugbetalen aan de zorgverzekeraars: dat ging bij elkaar om zo'n 130.000 euro. Van de rechter moet de vrouw uiteindelijk ruim een ton terugbetalen, omdat niet alles bewezen kon worden.
Dat de gevangenisstraf toch hoger uitvalt dan de eis van justitie, komt mede door hoe de vrouw zich opstelde tijdens de twee-dagen-durende rechtszaak. "De vrouw heeft op geen enkel moment enige verantwoordelijkheid voor haar daden genomen, zij ziet zich daarentegen als (het enige) slachtoffer in deze zaak."
Het is nog niet bekend of Tulay K. in hoger beroep gaat.
Lees ook
-
Van 'huisarts' tot verdachte: Hoe Larense Tulay K. mogelijk tonnen verdiende met valse declaraties
Maandag 10 februari om 17:40