ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Omstreden woontoren maakt plaats voor vierkanten houten gebouw in Naardense natuur | NH Gooi

Omstreden woontoren maakt plaats voor vierkanten houten gebouw in Naardense natuur

  • Gisteren om 15:00 | bijgewerkt: om 15:24 uur
  • Redactie 't Gooi

Gooise Meren wil opnieuw meewerken aan een bouwplan voor een appartementengebouw op de Driftweg in Naarden. De ‘groene barbapapa’ heeft plaatsgemaakt voor een bijna tien meter lager vierkant houten gebouw, dat ook nog eens meters de grond ingaat. In tegenstelling tot het vorige voorstel, willen burgemeester en wethouders nu wel afwijken van de gemeentelijke regels.  

Driftweg Huizen
Links de Huizer Driftweg, uiterst rechts het grondgebied van Gooise Meren waar de woontoren moet komen. In het midden: de bekende 'oorlogsvilla' 't Hooge Nest.|NH Media / Sjoerd Stoop

Na alle commotie en vooral weerstand rondom de plannen van een nieuwbouwcomplex in het groen van Naarden aan de rand van Huizen, treedt de gemeente nu naar buiten met het nieuwe voorstel. Ontwikkelaar Jerry Goossens heeft namelijk een nieuw idee ingediend.

Dit keer wil hij op de Driftweg een houten gebouw van zo’n 27 meter hoog realiseren. Dit nieuwe pand wil de ontwikkelaar plaatsen in een kuil van zeven tot acht meter diep. Hierdoor zou het gebouw niet of nauwelijks boven de boomtoppen te zien moeten zijn, zodat de omwonenden niet tegen een groot pand aankijken in hun 'achtertuin'.  

Kuil

De andere hoogte met een deel van het gebouw plaatsen in een kuil, is heel anders dan het veel bekritiseerde idee van het ‘barbapapagebouw’. Dit 36 meter hoge pand met luxe appartementen stuitte op heel veel verzet: van direct omwonenden en natuurorganisaties tot aan de gemeente Huizen en de provincie Noord-Holland.  

Tientallen bezwaren kwamen binnen de gemeente. Desondanks verleende Gooise Meren de vergunning. Uiteindelijk leidde dit tot een rechtszaak, waarin de rechter februari vorig jaar aangaf dat het plan voor deze woontoren niet volgens het bestemmingsplan is. Er ging een streep door het omstreden bouwplan en ook de gemeente trok de stekker er vervolgens uit. 

Voor de ontwikkelaar betekende dit dat hij terug naar de tekentafel moest. Zo moest onder meer het probleem met de toegestane goothoogte worden opgelost. Volgens de huidige regels mag deze maximaal 6,5 meter zijn en moet het gebouw een kap hebben.

Geen kap meer

In het nieuwe ontwerp is dit ondervangen door het vierkanten houten gebouw een plat dak te geven. "De goothoogte is daarmee hoger dan 6,5 meter en is er niet langer sprake van een kap", zo legt de gemeente uit. In deze oplossing schuilt wel de afwijking van het bestemmingsplan. 

Omdat burgemeester en wethouders willen afwijken van de gemeentelijke regels is een bindend advies van de gemeenteraad nodig. Op woensdag 29 januari buigt de politiek zich voor het eerst hierover.

Volgens het college past dit nieuwe bouwplan qua hoogte én uitstraling beter in de omgeving. Een speciale commissie heeft na studie van het ontwerp hetzelfde oordeel geveld. De hoop is nu dat er met een nieuw en 'beter' plan een einde komt aan 'jarenlang getouwtrek over invulling van deze plek', aldus verantwoordelijk wethouder Hugo Bellaart.