ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Extra spreekuren in Tergooi voor geblesseerde wintersporters: "Drukker dan normaal" | NH Gooi

Extra spreekuren in Tergooi voor geblesseerde wintersporters: "Drukker dan normaal"

  • Afgelopen zaterdag om 07:30 | bijgewerkt: om 14:36 uur
  • Jasmijn Brasser & Lisa Dekker

Met het wintersportseizoen in volle gang stromen de spreekuren van het Tergooi ziekenhuis in Hilversum vol met geblesseerde skiërs en snowboarders. Orthopedisch chirurg Tim Kraal, gespecialiseerd in wintersportblessures, heeft er zijn handen vol aan.

Artsen van het Tergooi hebben hun handen vol aan geblesseerde wintersporters
Artsen van het Tergooi hebben hun handen vol aan geblesseerde wintersporters|Tergooi / Marco Postma

In de wachtkamer van het Tergooi zit het vol met geblesseerde wintersporters. Een van hen is de 22-jarige Alex uit Bussum. Tijdens het snowboarden in Italië viel hij verkeerd op zijn rug. De diagnose: een gebroken ruggenwervel.  

In de spreekkamer van de afdeling Orthopedie heeft Alex een afspraak met orthopedisch chirurg Tim Kraal.

NH Nieuws

Kraal is gespecialiseerd in veelvoorkomende wintersportblessures. "Gescheurde kniebanden, gebroken polsen, sleutelbeenbreuken. Dat zien we regelmatig. Een wervelbreuk zoals bij Alex zien we iets minder vaak, maar dat kan ook voorkomen", vertelt de arts.

Volle spreekuren

Om de toestroom van geblesseerde wintersporters bij te benen, heeft het ziekenhuis extra spreekuren ingepland.

Kraal legt uit wat het idee is: "Het is een spreekuur dat we hebben ingericht speciaal voor mensen die met een blessure terugkomen van de wintersport. Die mensen werden normaal gesproken ook gezien, maar dan moest dat met spoed tussendoor en dat gaf soms wat extra drukte en stress op het spreekuur. Nu hebben we dat zo geclusterd."

En die speciale spreekuren zitten helemaal vol. "Zeker in de weken na de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie is het drukker dan normaal."

Zo voorkom je wintersportblessures

Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom geeft Kraal ook tips hoe je wintersportblessures kan voorkomen. "Ik denk dat je krachttraining, je fysieke voorbereiding, het allerbelangrijkst is. Daarnaast techniektraining en zorgen dat je uitrusting in orde is", adviseert hij. Speciale polsbeschermers kunnen helpen.

De arts waarschuwt ook voor de gevaren van alcohol en vermoeidheid op de piste. "Met wintersport wordt er ook weleens wat gedronken, dat maakt ook uit. We zien dat ook met enige regelmaat, dat er onder invloed van alcohol wordt gevallen."

Op de vraag of de wintersportspreekuren volgend jaar ook weer worden georganiseerd, zegt Kraal volmondig ja. "Het helpt als je het zo inricht, dat het gestructureerd verloopt en dat je snel een diagnose kunt stellen. En snel een behandelplan met iemand kan opstellen, en dat helpt ook natuurlijk."