ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Netbeheerder zet Huizers onder druk: stoppen met kort geding anders kost het geld | NH Gooi

Netbeheerder zet Huizers onder druk: stoppen met kort geding anders kost het geld

  • Woensdag 11 december 2024 om 15:39 | bijgewerkt: om 15:40 uur
  • Pieter Witte

Netbeheerder Liander zet Huizers, die naar de rechter stappen om de plaatsing van een groot elektriciteitshuisje tegen te houden, onder druk. Ze moeten stoppen met het kort geding dat ze hebben aangespannen. Hun zaak zou 'kansloos' zijn en kan ze geld gaan kosten als ze verliezen. Liander zegt dat de brief vooral bedoeld was om te voorkomen dat buurtbewoners verrast zouden zijn. 

transformatorhuisje stock
transformatorhuisje stock|Adobe Stock

Buurtbewoners rondom de Kleinejanstraat in Huizen willen door middel van een kort geding voorkomen dat er een transformatorhuis in hun straat komt. Netbeheerder Liander dreigt nu deel te nemen aan dat kort geding en zegt dat buurtbewoners moeten opdraaien voor de kosten als ze de zaak verliezen.

'Zaak is kansloos'

Niet alleen zijn er zorgen over de gezondheid als je in de nabijheid van een transformatorhuis, een geval van zeker twee bij drie meter, woont. Het steekt inwoners ook dat er vanuit de gemeente Huizen geen enkel overleg is geweest. Omdat er veel onduidelijkheden zijn, de buurt het gebouw liever ergens anders ziet én omdat er geen bezwaar gemaakt kan worden, is nu de gang naar de rechter gemaakt.

Maar Liander heeft via hun advocaat aan de buurtbewoners laten weten dat de inwoners moeten stoppen met hun kort geding. In een uitgebreide brief laat de advocaat van de netbeheerder weten dat hun zaak 'kansloos' is en dat de kosten van het hele proces voor de inwoners zijn als ze verliezen.

"Ik kan me goed voorstellen dat dat intimiderend overkomt."
Advocaat buurtbewoners

Desondanks laat Brian Tjemkes, woordvoerder van de buurt, weten dat de buren van plan zijn het kort geding door te zetten. Hoewel sommigen in een sociale huurwoning zitten en een smalle beurs hebben, laten ze zich niet onder druk zetten.

Druk zetten

In een brief aan de gemeente Huizen vraagt Tjemkes zich af: "Is dit hoe we met elkaar omgaan in Huizen?" Hij vindt het frappant dat vijf inwoners, die op zoek zijn naar inspraak en transparantie, gedwongen worden tot een kort geding. En het daarbij dan moeten opnemen tegen twee gerenommeerde advocatenkantoren, een van de gemeente en mogelijk een van Liander.

De advocaat van de buurtbewoners zegt de brief van Liander 'drukzettend' te vinden. "Ik kan me goed voorstellen dat dat intimiderend overkomt", laat hij weten.

Tekst gaat door onder de foto.

De groenstrook waar het trafohuisje moet komen
De groenstrook waar het trafohuisje moet komen|Pieter Witte

Ook vindt hij dat het hele proces rondom de verkoop van de grond niet transparant is gegaan. De gemeente had zich volgens hem opener moeten opstellen naar de eigen inwoners. De vraag voor hem is of de verkoop eigenlijk wel kan plaatsvinden en zo ja: of het transformatorhuis dan niet in strijd is met het bestemmingsplan?

Hoewel wethouder Boom stelt dat de procedures volgens de regels verlopen, zijn er bij de buurtbewoners behoorlijk wat vragen. Bijvoorbeeld over de aanleiding voor het plaatsen van het transformatorhuis en over het belang van de netbeheerder om zich als partij bij het kort geding te voegen. Ook zijn er onduidelijkheden over of Liander al investeringen in het stukje grond heeft gedaan vóór de voorgenomen verkoop.

Bankje en een moestuin

De netbeheerder denkt dat de zaak geen schijn van kans heeft. Dat staat in de brief aan de advocaat van de buurtbewoners, die in handen is van NH Gooi. Eerdere rechtszaken in Nederland over dit soort onderwerpen zijn al gewonnen en de verliezers draaiden op voor de proceskosten, zo geeft de advocaat van de netbeheerder aan.

Daarnaast was Liander de enige serieuze partij om het stukje grond aan te verkopen. Maar dat wordt betwist door de buurtbewoners. Een van de Huizers die bij het mini-parkje woont, heeft namelijk aangeboden het zelf te kopen. Dan zou er een bankje en een moestuin komen. Maar dat nemen de netbeheerder en de gemeente niet serieus.

Tegenovergestelde van participatie

"De gemeente heeft participatie hoog in het vaandel staan, maar dit proces is een schoolvoorbeeld van waar het tegenovergestelde uitkomt", zegt Tjemkes. Ook vindt hij dat Huizen haar inwoners een laagdrempelige mogelijkheid tot bezwaar maken moet bieden, zonder tegen torenhoge juridische kosten aan te kijken.

Liander denkt niet te kunnen verliezen. Het is volgens het energiebedrijf niet nodig een selectieprocedure te doorlopen om te kijken of er nog een andere koper voor het stukje grond is. De tegenstanders hebben verkeerde informatie of aannames en in eerdere zaken heeft het bedrijf ook gewonnen.

Reactie Liander: "Willen buurt niet verrassen"

De woordvoerder van Liander laat weten dat er eigenlijk twee redenen waren om de brief aan de advocaat van de bewoners te sturen: het was een soort aankondiging dat de netbeheerder op de hoogte is van het kort geding en het was om 'uitleg te geven' over eerdere uitspraken van rechters in dit soort kwesties. De reden om ook partij in het kort geding te willen zijn, is om 'buurtbewoners niet te verrassen' tijdens de rechtszaak zelf maar op voorhand al te laten weten deel te zullen nemen.

Ook zegt de woordvoerder dat Liander niet expliciet vraagt het kort geding te stoppen maar 'in overweging te nemen, gezien de nieuwe kennis'. Dat de brief, ondanks dat deze niet direct aan de inwoners is gestuurd, intimiderend overkomt, kan zij zich wel voorstellen.