ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Nieuwe NH-podcast onthult waarom Hilversum in de oorlog misschien wel het 'foutst' was | NH Gooi

Nieuwe NH-podcast onthult waarom Hilversum in de oorlog misschien wel het 'foutst' was

  • Vandaag om 14:25 | bijgewerkt: om 16:23 uur
  • Jeroen Rooseboom de Vries

Vanaf vandaag kunnen geschiedenisliefhebbers hun hart ophalen met de nieuwe NH-podcast 'Hilversum, het dorp van toen'. Hilversummer en NH-journalist Noor van Scherpenzeel (27) lanceert in samenwerking met historicus Pieter Hoogenraad (76) een zesdelige reeks waarin de belangrijkste, spannendste en meest bijzondere momenten uit de Hilversumse geschiedenis voorbijkomen. 

Hilversum, het dorp van toen
Hilversum, het dorp van toen|NH Media

De podcast verschijnt niet zomaar: Hilversum viert dit jaar zijn 600-jarig bestaan. Voor Noor de perfecte aanleiding om zich volledig op dit project te storten. "Het was een behoorlijke klus, waar ik sinds april ieder 'vrij' uurtje in heb gestoken", vertelt ze. "Maar het was het allemaal meer dan waard."

In bijna elke aflevering bespreekt Noor het onderwerp met Hilversummers op straat óf bij mensen thuis. "Het is volgens mij een heel bijzondere reeks geworden, waar iedere aflevering een eigen, bijpassende stijl heeft. Zo is aflevering 2, over een grote dorpsbrand, volledig gebaseerd op een ooggetuigenverslag uit 1766. Terwijl aflevering 4, over de transformatie van Hilversum naar mediastad, wordt verteld in de vorm van een historische radio-uitzending." 

Tekst gaat door onder de foto.

Andere afleveringen behandelen onderwerpen als het ontstaan van Hilversum en de enorme bevolkingsgroei van 8.000 naar 100.000 inwoners. Ook het iconische Raadhuis van architect Dudok komt aan bod. In een speciale aflevering over de Tweede Wereldoorlog duikt Noor in de rol die Hilversum in deze periode speelde.

"Hilversum was namelijk misschien wel de 'foutste' stad van Nederland tijdens de oorlog. Daarover heb ik een bijzonder indrukwekkend gesprek Gerard Klein, voorzitter van de joodse gemeente. Ook voor niet-Hilversummers echt de moeite waard om te luisteren."

Wandelen en luisteren

Uniek aan deze podcast is de zogenaamde ‘pod-walk’. In samenwerking met de organisatie '600 jaar Hilversum' zijn door de stad bordjes geplaatst die verwijzen naar de podcastafleveringen. Elk bordje bevat een QR-code die luisteraars toegang geeft tot de juiste aflevering, met locaties op de Groest, de Kerkbrink, het Oosterspoorplein, winkelcentrum Seinhorst, het Raadhuis en de Rossinilaan in Trompenberg.

Voor de sportievelingen is er zelfs een wandeling van 1,5 uur langs alle bordjes, waarbij je onderweg de afleveringen kunt beluisteren. Maar je kunt de podcast net zo goed volgen vanuit de luie stoel of de auto.

De officiële onthulling van het eerste bordje was vandaag om 12.00 uur bij het Raadhuis. Wethouder Floris Voorink is hierbij aanwezig. De podcast 'Hilversum, het dorp van toen' is vanaf vandaag te beluisteren via alle grote podcastplatforms. 

Met dank aan 600 jaar Hilversum, Beeld & Geluid, Erwin Bakker en Wim Rosing.