ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Werkzoekenden met kleine beurs kunnen hier een gratis sollicitatie-outfit scoren | NH Gooi

Werkzoekenden met kleine beurs kunnen hier een gratis sollicitatie-outfit scoren

  • Donderdag 24 oktober 2024 om 17:04
  • Roosje Schröder

Op zoek naar een nieuwe trui, maar past dit eigenlijk niet in je budget? Met dit probleem kun je in Hilversum terecht bij Aissy de Boer, zij werkt bij de kledingbank in Hilversum. Een lokaal en duurzaam initiatief.

Winkelcentrum Hilvertshof
Winkelcentrum Hilvertshof|NH Gooi

De kledingbank in Hilversum is verbonden aan de Celebration Church en wordt gerund door Aissy de Boer. "Ze noemen me ook weleens een 'hoarder'", zegt de De Boer glimlachend. Dat is een extreme verzamelaar, maar wie wat bewaart, heeft wat, zo stelt ze. Inmiddels helpt De Boer ruim tachtig gezinnen door een samenwerking met de Voedselbank. De gezinnen die aangesloten zijn bij de voedselbank mogen gratis kleding bij haar ophalen.

Representatieve outfit

Daarnaast vindt De Boer het belangrijk om mensen die een baan zoeken extra aandacht te geven. ''Als je je zelfverzekerd voelt in een nieuwe zakelijke outfit, gaat je sollicitatie beter.'' Toekomstige sollicitanten met een laag budget mogen daarom gratis een representatieve outfit scoren, om zo met een goed gevoel op pad te gaan.

Met een kleine portemonnee, maar geen recht op de voedselbank, ben je overigens ook welkom bij De Boer. Het duurste item dat zij verkoopt, is een jas en kost zes euro. Met dit geld wordt de winkel onderhouden en kunnen nieuwe initiatieven worden opgezet. 

"Ze noemen me ook weleens een hoarder"
Aissy de Boer, kledingbank Celebration Church

Wanneer okergeel toch niet de herfstkleur van 2024 blijkt, kan je twee dingen met je oude trui doen. Naast de kledingbank, heb je namelijk ook de kledingbak. Deze bakken staan verspreid door Hilversum. Ondanks dat er slechts één letter verschil in zit, leggen de kledingstukken die in de kledingbak belanden een hele andere weg af dan de kledingstukken die je naar De Boer brengt. 

Trui in container?

Wanneer je de trui in een kledingcontainer gooit, legt de trui een enorme route af. De kans dat je er ooit nog een buurtbewoner in tegenkomt, is nihil. De kleding wordt namelijk uitgezocht, opgekocht en verstuurd naar derdewereldlanden, echter is hier ook lang niet altijd behoefte aan de afgedragen kleding en dus belandt een deel van de kleding daar alsnog op het strand. In het geval van de kledingbank is de kans groot dat een andere Hilversummer rondloopt in jouw oude trui. Een duurzaam en lokaal initiatief dus.

Jouw kleren en het milieu

We kunnen er kort over zijn, de kledingindustrie vervuilt. Uit onderzoek blijkt dat in 2018 circa vier procent van de broeikasgassen werd veroorzaakt door de kledingindustrie. Daarnaast blijft de sector doorgroeien, waar in 2015 62 miljoen ton kleding werd gekocht, liggen de verwachtingen op 102 miljoen ton voor 2030. 
Een schadelijke vooruitgang? Ja. Naast de broeikasgassen worden er namelijk micro-plastics en chemische middelen uitgestoot. Ook raakt het grondwater vervuild.