De burgemeesters van de Duitse plaatsen Bramsche en Kirchlengern zijn afgereisd naar Hilversum om de slachtoffers van de oktoberrazzia te herdenken. Tachtig jaar geleden werden 3500 Hilversumse mannen opgepakt om dwangarbeid te verrichten in Duitsland. Een deel van de groep kwam in deze Duitse plaatsen terecht.
Precies tachtig jaar na de oktoberrazzia staan Heiner Pahlmann, burgemeester van Bramsche, en Rüdiger Meier, burgemeester van Kirchlengern, bij het monument op Sportpark Hilversum. Hier werden de 3500 Hilversummers destijds verzameld waarna ze via Kamp Amersfoort werden deporteerd naar plekken waar ze onder erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.
De opa van Els Kiewik-Peters was één van de 800 mannen die in Bramsche terecht kwam. Daar overleed hij aan de gevolgen van dwangarbeid. Dat Els nu samen met de burgemeester van Bramsche haar opa kan herdenken, raakt haar. "Het is geweldig. Dat beide mannen niet komen voor de vorm, maar vanuit hun hart betrokkenheid aan ons tonen."
Eerste herdenking sinds vijf jaar
Terwijl in Bramsche en Kirchlengern nog jaarlijks de slachtoffers worden herdacht, is het in Hilversum de afgelopen vijf jaar stil geweest rond 23 oktober. Dus besloten Oorlogsverzamelaar Robin Gouwswaard en militair historica Merle Lammers daarom zelf een herdenking te organiseren.
Daarmee is ook de hoop aangewakkerd dat deze herdenking vaker zal plaatsvinden. "Dat moet ook. In Hilversum hoeft dat niet ieder jaar, maar in ieder geval één keer per vijf jaar zou moeten kunnen", stelt Els.
Lees ook
-
Oorlogsverzamelaar Robin (23) blaast herdenking Hilversumse Oktoberrazzia nieuw leven in
Zondag 13 oktober 2024 om 06:30 -
Vader en opa van Els waren slachtoffer van Duitse dwangarbeid, 80 jaar later herdenkt Hilversum
Zondag 20 oktober 2024 om 06:00