ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vrijwilligerscentrale Huizen dreigt kopje-onder te gaan, gemeente helpt nauwelijks | NH Gooi

Vrijwilligerscentrale Huizen dreigt kopje-onder te gaan, gemeente helpt nauwelijks

  • Dinsdag 22 oktober om 15:24
  • Pieter Witte

De vrijwilligerscentrale in Huizen dreigt volgend jaar op te houden te bestaan. Door gestegen kosten en een stijgende vraag naar vrijwilligers zijn er structurele financiële tekorten ontstaan. De centrale heeft al meermaals bij de gemeente aangeklopt voor hulp, maar die deelt alleen 'doekjes voor het bloeden' uit.

De centrale zit tegenwoordig in de bibliotheek
De centrale zit tegenwoordig in de bibliotheek|Vrijwilligerscentrale Huizen

De Huizer vrijwilligerscentrale bestaat veertig jaar, maar het doek lijkt volgend jaar te gaan vallen. Door onder andere fors gestegen personeelskosten moet de organisatie volgens directeur Jolanda Westrum al een aantal jaar 'bijplussen', ofwel geld uit andere potjes halen.

De fondsen waar nog uit geput kan worden, zijn niet oneindig. "We kunnen nu geen begroting maken voor vijf of tien jaar. We kunnen maximaal een jaar vooruit kijken", schetst Westrum de penibele situatie. In de praktijk moet zij kiezen of medewerkers een vast contract moeten krijgen of dat ze misschien juist geen verlenging krijgen, omdat het geld op is.

En dat terwijl de Vrijwilligerscentrale in Huizen van groot belang is. De organisatie brengt vraag en aanbod samen en de aanvragen nemen de laatste jaren alleen maar toe. Ook adviseert de centrale op scholen en bedrijven en hebben ze inmiddels een soort ondersteunende rol in de zorg.

"Het zijn doekjes voor het bloeden. De gemeente heeft geen langetermijnvisie"
Jolanda Westrum - directeur Vrijwilligerscentrale Huizen

Dat is meteen de andere reden dat het geld op dreigt te raken, volgens Westrum, dat er vanuit de zorg steeds meer taken naar het 'sociaal domein' worden geduwd. Als voorbeeld geeft zij aan dat mantelzorgers het soms niet in hun eentje redden en voor hulp aankloppen bij de vrijwilligerscentrale. En de vraag naar vrijwillige hulp vanuit de zorg neemt alleen maar toe door de vergrijzende maatschappij.

Incidenteel en niet structureel

Om te proberen het tij te keren, is Westrum al jaren in gesprek met de gemeente. Raadsleden, wethouders, diverse commissies: de bevlogen directeur heeft bijna het hele ambtelijke apparaat gesproken, maar de gemeente biedt eigenlijk alleen tijdelijke oplossingen. "Het zijn incidentele subsidies en dus doekjes voor het bloeden. De gemeente heeft geen langetermijnvisie", zegt Westrum over haar pogingen om naar een structurele oplossing te zoeken.

En die oplossing ligt volgens haar ook voor de hand. Er zijn bij de gemeente namelijk 'transitiegelden' beschikbaar. Dit is geld dat voor de veranderende zorg, vanwege bijvoorbeeld de vergrijzing, beschikbaar is gesteld. Maar een deel van dat potje zou de gemeente kunnen inzetten om ook de 'informele zorg' juist te ondersteunen. 

Wel zo redelijk vindt Westrum, aangezien vrijwilligers dus steeds vaker ondersteuning bieden bij zorgtaken. Zonder deze groep mensen zou de zorg ook vastlopen, waarschuwt zij.

Stoppen of doorgaan?

"We moeten het echt samen anders gaan doen", legt de directeur uit. Om duidelijker af te bakenen waar zorg eindigt en vrijwilligerswerk begint. En om te zorgen dat kennis niet 'weglekt' en dat medewerkers een fatsoenlijk salaris krijgen.

De hulp van Huizen is volgens haar dan ook hard nodig. Desgevraagd laat de gemeente weten eerst de noodkreet van de centrale aan te horen, voor ze met een reactie komt. Westrum zegt dat ze in elk geval halverwege volgend jaar de definitieve beslissing zal moeten nemen: stoppen of doorgaan?