ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Drugs, wapens en gokken: eigenaar van Casa di Georgio vecht sluiting aan na politie-inval | NH Gooi

Drugs, wapens en gokken: eigenaar van Casa di Georgio vecht sluiting aan na politie-inval

  • Dinsdag 01 oktober om 16:52 | bijgewerkt: om 19:00 uur
  • Daan Visser

De eigenaresse van restaurant Casa di Georgio in Hilversum wil haar zaak zo snel mogelijk heropenen nadat de politie eind juli een inval deed en drugs, wapens en illegaal gokken aantrof. De burgemeester besloot daarop het restaurant voor zes maanden te sluiten, maar de eigenaresse is het hier niet mee eens. In de rechtbank probeert ze de sluiting ongedaan te maken en haar deuren weer te openen.

Inval restaurant Hilversum
Inval restaurant Hilversum|Caspar Huurdeman Fotografie

Een arrestatieteam van de politie valt 7 juni laat in de avond het restaurant aan de Larense weg binnen. Meerdere gasten zijn op dat moment nog in de zaak aanwezig. De inval volgde op meldingen uit de buurt over mogelijke illegale gokactiviteiten en drugshandel.

Alle aanwezigen worden gefouilleerd. De politie treft een 'handelshoeveelheid' drugs aan. Tijdens de rechtszaak blijkt het volgens de rechter om meerdere wikkels met cocaïne te gaan. Bij een andere medewerker treft de politie een mes aan. Ook neemt de politie een busje pepperspray in beslag dat in een voertuig ligt van één van de gasten. Dat meldt de gemeente na de inval.

Het arrestatieteam betrapt daarnaast ruim tien mensen op illegaal gokken. In totaal werd bijna 8.000 euro aan contant geld, afkomstig van verschillende klanten, in beslag genomen.

De gemeente vermoedt dat er vanuit het restaurant harddrugs werden verhandeld en ziet aanwijzingen voor ondermijnende activiteiten. Als gevolg daarvan heeft de burgemeester besloten het restaurant voor zes maanden te sluiten.

'Restaurant is mijn leven'

"Bent u zich niet een hoedje geschrokken?", vraagt de rechter aan de eigenaar van het restaurant over de inval. "Enorm. Ik vind het echt verschrikkelijk wat er is gebeurd. Ik wist niet dat dit mij zou kunnen overkomen. Dat restaurant is mijn leven. Ik ben er elke dag", zo reageert de jonge vrouw. Ze was zelf aan het werk toen de politie die bewuste dag de inval deed. "Personeel is schaars, dus ik ben diegene die kookt."

"Ik wist niet dat dit mij zou kunnen overkomen. Dat restaurant is mijn leven. Ik ben er elke dag"
Eigenaresse Casa Di Georgio

Volgens de rechter zijn er serieuze aantijgingen aan het adres van de restauranthouder. Volgens hem spreekt de politie in de rapportage van 'schijnbeheer'. Wat inhoudt dat iemand anders buiten de eigenaar daadwerkelijk de touwtjes in handen heeft.

Ook zou het er volgens de politie van binnen niet uitzien als een restaurant. "Er waren vooral mannen binnen en er werd niet gegeten. Ook werd er een Rummikub-achtig spel gespeeld", zo schetst de rechter. Dit ontkent de eigenaresse. "Er waren ook vrouwen aanwezig. En we hebben een kast met bordspellen voor kinderen, waaronder Rummikub."

Vermoedens uit de buurt

De eigenaresse reageert verbaasd op de vragen van buurtbewoners over haar restaurant. Zo zou de zaak op ongebruikelijke tijden open zijn geweest en zou er een vermoeden zijn ontstaan dat er vanuit het restaurant drugs werden verhandeld en binnen gegokt werd. "Wij hebben ook vaak gasten uit de buurt," legt ze uit.

Tijdens de inval werd volgens de politie een 'bekende van de politie' aangehouden in het restaurant, die verklaarde daar te werken. Dit zorgde voor onrust bij de burgemeester, maar de eigenaresse ontkent dit. "Deze jongen was helemaal niet aanwezig tijdens de inval. Hoe kan dat in de rapportage staan?" Ze voegt eraan toe dat hij niet bij haar in dienst is, maar soms als gast met zijn vriendin langskomt.

"Ik wil graag samenwerken met de burgemeester zodat ik met mijn restaurant weer mag openen"
Eigenaresse Casa Di Georgio

Om de twijfels weg te nemen, heeft de eigenaresse een personeelslijst en gegevens van Takeaway.com, het bedrijf achter Thuisbezorgd, overhandigd. Hiermee wil ze aantonen dat haar restaurant niet op ongebruikelijke tijden open is en dat de betreffende jongen nooit bij haar in dienst is geweest.

'Uit het drugscircuit'

Alles bij elkaar vond de burgemeester het noodzakelijk om het restaurant voor zes maanden te sluiten. Volgens de woordvoerder van de gemeente is het bedoeling hiermee 'de bekendheid van het pand uit het drugscircuit te houden'. 

De advocaat van de eigenaresse betwist echter deze redenatie en stelt dat er geen duidelijk bewijs is waaruit zou blijken dat het restaurant überhaupt betrokken was bij een drugscircuit. "De beslissing om te sluiten is niet gemotiveerd en gebaseerd op ambtelijke rapportages gevuld met indrukken van buurtbewoners."  

Als laatste woord geeft de restauranthouder aan graag weer open te willen. "Ik wil graag samenwerken met de burgemeester zodat ik met mijn restaurant weer mag openen. Meer kan ik ook niet doen."

De rechter doet vrijdag uitspraak in de zaak.