De Eemnessers, die al jarenlang wachten op een nieuw dorpscafé, lijken niet snel te hoeven rekenen op een plek waar zij een biertje met elkaar kunnen nuttigen. Uit nieuwe onderzoeksresultaten blijkt het lastig voor een ondernemer een nieuwe kroeg te starten in de buurt van het evenemententerrein. Daar komt bij dat het voorstel, dat jaren terug al is gedaan door een aantal inwoners, niet als initiatief wordt gezien.
Zes plekken op en rond het evenemententerrein aan de Wakkerendijk zijn goed onder de loep genomen. Hoewel de onderzoeksbureaus concluderen dat er op alle bestudeerde plekken ruimte is voor een dorpskroeg is er eigenlijk geen geld mee te verdienen. Wat Eemnes met deze informatie opschiet, is onduidelijk. Hoe nu verder is aan de politiek.
Wat wel glashelder is, is dat een dorpscafé nog ver weg is. Terwijl zo'n sociaal ontmoetingspunt, waar de inwoners na hun werk of in het weekeinde elkaar onder het genot van een drankje en bitterbal kunnen treffen, heel belangrijk is. Ook is de behoefte groot, zo beweren de voorstanders. Die plek en die sociale cohesie is er niet meer sinds Café Staal in 2020 de deuren sloot.
Schaapskooi
Een delegatie van de vaste bezoekers van Staal zit al jaren met de gemeente aan tafel om tot een oplossing te komen. Zij hebben zelf een concreet voorstel gedaan voor een kroeg, die aan de rand van de het evenemententerrein moet komen. Zij willen in dit stuk groen een bruin café in de vorm van een schaapskooi realiseren. Vooralsnog vindt dit initiatief geen gehoor bij de gemeente en de provincie Utrecht.
Tekst gaat verder onder de video.
Is er in Eemnes rond het evenemententerrein ruimte voor een nieuwe dorpskroeg? En is die kroeg dan levensvatbaar? Dat was de brede opdracht van de meerderheid van de gemeenteraad aan twee bureaus. Woensdagavond presenteerden de onderzoekers hun bevindingen aan de politiek en tientallen inwoners in het Huis van Eemnes.
Uit de haalbaarheidsstudie van het bureau Sweco blijkt dat er zes plekken onder de loep zijn genomen in de buurt van het plein aan de Wakkerendijk. Planologisch en stedenbouwkundig zou een dorpscafé op alle bekeken locaties kunnen, al zitten daar wel de nodige mitsen en maren aan. Denk daarbij aan een sloot aan nadere onderzoeken, zoals milieueffectrapportages, stikstofdepositie, bodem-, natuur- en parkeeronderzoeken.
Stiltegebied
En tel daar dan ook nog eens de strenge eisen van de provincie bij op. Een mogelijk nieuw pand van zo’n 150 vierkante meter mag onder meer het zicht op het open landschap niet aantasten. Omdat het evenemententerrein tegen het stiltegebied zit, moeten er steengoede argumenten zijn om hier een pand te realiseren. Dat gaat in ieder geval op voor drie locaties die in het groen liggen.
Planologisch en stedenbouwkundig is het bedrijf van Staal, rechts van het plein, de meest geschikte plek voor een nieuwe dorpskroeg met een terras. Grootste minpunt is dat dit gewenste terras op het noordwesten komt te liggen. Vanuit economisch oogpunt is dit daardoor juist de minst gunstige plek.
Tekst gaat verder onder de foto.
Saillant detail is dat drie van de zes locaties niet in handen zijn van de gemeente. Bij de presentatie woensdagavond bleek dat die andere eigenaren niet op de hoogte waren dat hun woningen of perceel onderdeel uitmaakten van de haalbaarheidsstudies. Dat was een grote onaangename verrassing voor hen.
Onhaalbaar
Uit de studie van Van Spronsen & Partners blijkt dat de dorpskroeg helemaal niet rendabel te krijgen is. De initiatiefnemer, die een pand moet laten bouwen van zo’n 450.000 euro, kan jaarlijks een omzet draaien van 250.000 euro. Maar na aftrek van alle kosten en lasten moet de kroegeigenaar daar steeds flink op toeleggen. "Het blijft een onhaalbare case", aldus onderzoeker Leonie van Spronsen.
Al bleek later dat ze de meest simpele kroegvariant had uitgewerkt. In haar studie is ze uitgegaan van een dorpscafé waar gasten komen voor een kop koffie of thee en later op de dag voor een glas bier of wijn en waar een bitterbal op tafel kan worden gezet. Als de uitbater ook maaltijden gaat serveren, ziet de businesscase er heel anders uit. Dan is er alleen weer sprake van een horecagelegenheid die Eemnes al heeft, zoals Eemland, de Theetuin, het Huis van Eemnes, de jachthaven en het Oude Raadhuis.
Irritatie
Wat worden de Eemnessers wijzer van deze bevindingen? Dat was de vraag die bij menigeen leefde in de zaal van het Huis van Eemnes. Bij een enkeling zat de irritatie hoog. Niet alleen geeft Eemnes tientallen duizenden euro’s uit aan 'onnodig' onderzoeken, maar er ligt al best lang een concreet voorstel voor een dorpscafé, wat bij de onderzoekers niet bekend was.
"Het maakt mij niet uit waar het komt. Dat kan in de nieuwe Zuidbuurt zijn of in de Noordbuurt of waar dan ook. Het mot er gewoon kommen", zei inwoner en ondernemer Kees Rigter behoorlijk stellig. "Waar een wil is, is een weg", gaf hij de politici mee.
Wat gaat diezelfde politiek nu doen? De fractievoorzitters en burgemeester buigen zich hierover op 23 oktober in het presidium. Daar gaan ze praten over of er een voorstel naar de raad toe moet of niet. Al met al lijkt het erop dat het nog een lange zit wordt in de spreekwoordelijke wachtkamer voor die Eemnessers die al jaren hopen op een nieuwe dorpskroeg.
Lees ook
-
Eemnessers zetten opblaascafé neer op plek waar ze al jaren een café willen beginnen
Dinsdag 05 september 2023 om 08:40