ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Geen illegale wietkwekerij, maar wel een legale coffeeshop in Bussum: hoe zit dat? | NH Gooi

Geen illegale wietkwekerij, maar wel een legale coffeeshop in Bussum: hoe zit dat?

  • Zaterdag 30 december 2023 om 10:40
  • Pieter Witte

De politie ontdekte eerder deze maand een grote illegale wietkwekerij in Bussum. Maar er is ook een professionele coffeeshop, de enige binnen de gemeente Gooise Meren.  Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren noemde na de inval van de opgerolde kwekerij de effecten van de teelt en handel van de hennep ‘ondermijnend en ontwrichtend’. Hoe zit dat precies?

Hennep Wiet
Hennep Wiet|NH

Na een anonieme tip bracht de politie in december een bezoek aan een bedrijfspand aan het Oosterpad in Bussum. Daar troffen de agenten een professionele hennepkwekerij aan. Vervolgens besloot de burgemeester het pand te sluiten.

Aan de enorme hoeveelheid planten te zien, die de agenten vonden in verborgen ruimtes, leek de kweek van wiet al een behoorlijke tijd aan de gang te zijn in deze locatie. Voor zover bekend werd nog niemand aangehouden voor de wietplantage.

Legaal of illegaal

Burgemeester Ter Heegde besloot het pand voor negen maanden te sluiten, om 'de loop er uit te halen'. Volgens de burgervader was dat nodig, omdat niet alleen de situatie gevaarlijk was, vanwege illegale stroomaansluitingen, maar ook omdat de ‘teelt en handel van hennep ondermijnende en ontwrichtende effecten heeft’.

En toch is er ook ‘handel’ in de gemeente Gooise Meren, namelijk in de enige coffeeshop die de gemeente rijk is. Het grot verschil tussen de professionele illegale kwekerij en de zaak aan de Kapelstraat is dat het op laatstgenoemde locatie 'gecontroleerd en gereguleerd gaat', zoals Ter Heegde zegt.

Wietproef

En daar lijkt het om te draaien: de boel in de hand houden. Op dit moment zijn er in Nederland een paar gemeenten het experiment met een zogeheten ‘gesloten coffeeshopketen’ plaatsvindt. Uit dit project moeten blijken of de productie, distributie en verkoop van cannabis op een legale en gereguleerde manier mogelijk is.

Ook zal duidelijk moeten worden wat de gevolgen zullen zijn voor bijvoorbeeld veiligheid en volksgezondheid en of criminaliteit hierdoor zal afnemen. Het experiment heet ook wel de ‘wietproef’. 

Vergrootglas

De gemeente Gooise Meren stelt in een reactie dat het ‘oprollen van een illegale wietplantage en de experimenten die in Nederlandgaande zijn niet met elkaar te vergelijken zijn.’ De wietproef ligt onder een vergrootglas en er worden strenge regels toegepast. Iets wat bij illegale teelt natuurlijk niet het geval is.

Verder laat de gemeente bij monde van de burgemeester weten dat het in Nederland nog altijd illegaal is om cannabis te kweken én te verhandelen. Maar ook het bezit ervan is officieel verboden, de overheid gedoogt het. Alleen onder strenge voorwaarden wordt bezit voor eigen gebruik en verkoop in coffeeshops niet vervolgd.

"Ik dien als burgemeester te handelen binnen de werkelijkheid van het gedoogbeleid en het wettelijk kader zoals die nu bestaat, waarbij ik mijn inwoners tegen dergelijke gevaren van illegale hennepteelt dien te beschermen"
Burgemeester Han ter Heegde

De burgemeester laat weten dat hij het een goede ontwikkeling vindt dat er experimenten plaatsvinden voor een 'gesloten coffeeshopketen’. Op die manier kan volgens hem blijken of er mogelijkheden zijn om op een veilige manier wiet te kweken. Daarbij is het belangrijk dat de juiste instantie de betrokken personen en ondernemingen goed kunnen doorlichten en kunnen checken dat alles in de haak is.

Veiligheidsrisico's

“Hierdoor kunnen veiligheidsrisico’s voor onze inwoners in de toekomst verminderd en voorkomen worden", vervolgt Ter Heegde. "Zoals gesteld, dien ik als burgemeester te handelen binnen de werkelijkheid van het gedoogbeleid en het wettelijk kader zoals die nu bestaat, waarbij ik mijn inwoners tegen dergelijke gevaren van illegale hennepteelt dien te beschermen.”

Over de eventuele resultaten van de wietproef wil Ter Heegde zich nog niet uitlaten maar de burgervader heeft wel goed contact met de Stichting Helder Gooise Meren (SHGM), wat vroeger Stichting De Piramide was. Die stichting exploiteert de enige coffeeshop binnen de grenzen van Gooise Meren en de gemeente heeft regelmatig overleg met het bestuur van de stichting.

Gameverslavingen

In de coffeeshop wordt dus wel, gecontroleerd en gereguleerd, wiet verkocht. Maar samen met de gemeente zet de stichting zich ook in voor preventie van drugsgebruik en geven ze voorlichting op scholen over allerlei verslavingen: van soft- en harddrugs tot gameverslavingen.

Daarnaast gaat een deel van de inkomsten van de stichting naar goede en maatschappelijke doelen. Onder andere Versa Welzijn en de scouting behoren tot de instellingen die donaties krijgen.

De burgemeester benadrukt dat er in de gemeente Gooise Meren actief wordt ingezet op goede voorlichting en onderzoek en maar dus ook op preventie, waar dat nodig is.