Het grote Dubai vormt deze week het decor van de internationale klimaattop, maar het kleine Bussum spreekt ook een woordje mee: daar werd gisteren een 'mini-klimaattop' gehouden als tegenhanger van de top waar wereldleiders hun zorgen delen over klimaatverandering. Het doel van de Bussumse top: op lokaal niveau kijken naar klimaat- en energieoplossingen.
Op de Bussumse 'mini-klimaattop' was geen wereldleider te bekennen, maar werd er wel veel gesproken over oplossingen voor klimaatproblemen.
Er werden concrete voorbeelden gegeven over ‘klimaatadaptatie’, ofwel hoe passen we ons aan nu het klimaat verandert? Maar er waren ook gesprekken over de energietransitie: hoe worden we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen?
Plannen en oplossingen
De opening van de klimaattop in het klein werd verzorgd door demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten. Hij legde uit wat Nederland in Dubai wil bereiken. Daarna was het onder andere de beurt aan Florian Dirkse, medeoprichter van The Ocean Cleanup.
Maar het ging vooral ook over lokale problemen en oplossingen. Zo sprak Miel Janssen van een bewonersinitiatief in Muiderberg. Hij was niet de enige: verdeeld over tien podia en een behoorlijk aantal kraampjes konden bezoekers de hele dag de meest uiteenlopende informatie krijgen over klimaat, energiebesparingen, bewonersinitiatieven en veel meer.
"Het IJmeer is eigenlijk een groot zonnepaneel"
Zo is er in de gemeente Gooise Meren het bewonersinitiatief Wattnu die onder andere energiebesparende tips geven, maar ook in Muiderberg bezig zijn met warmte te halen uit het IJmeer.
Zoals Miel Janssen van de energiecoöperatie vertelt: ”Het IJmeer is eigenlijk een groot zonnepaneel”, zegt hij. Hierdoor warmt het oppervlaktewater op en deze warmte kun je gebruiken, dat proces heet aquathermie. Daarmee wordt het IJmeer een grote cv-ketel voor Muiderberg.
De jeugd heeft de toekomst dus die mocht ook een woordje meepraten. Basisschoolleerlingen uit groep zeven en acht werden uitgenodigd om een klimaatspeech te maken.
Enkele ingrediënten van de toespraak waren: maken de kinderen zich zorgen over het klimaat? Wat moet er volgens hen gebeuren en wat zou je bijvoorbeeld tegen de wereldleiders willen zeggen?
Onderhandelen over activisme
De dag werd onder andere afgesloten met een gesprek over hoe klimaatonderhandelaars en activisten elkaar eigenlijk nodig hebben. Onderhandelingen duren lang maar activisten ondernemen meer directe actie. Toch hebben beide groepen hetzelfde doel.
Deze schijnbare tegenstelling werd aan de ene kant besproken door oud-ministers van milieu Jacqueline Cramer, Ed Nijpels en Pieter Winsemius en aan de andere kant door Hannah Prins, schrijver en lid van Extinction Rebellion, de voorzitter van Milieudefensie Jong Winnie Oussoren en Tishana Martijn, bestuurslid van de Jonge Klimaatbeweging. De centrale vraag was eigenlijk: hoe kan de een de ander versterken met betrekking tot de nodige klimaatacties? Alle partijen zijn het er over eens dat deze acties namelijk nodig zijn.