ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Voor Gooise schaapherders eindelijk een lichtpuntje na blauwtong: schapen weer naar buiten | NH Gooi

Voor Gooise schaapherders eindelijk een lichtpuntje na blauwtong: schapen weer naar buiten

  • Zondag 19 november 2023 om 18:30 | bijgewerkt: maandag 20 november 2023 om 10:46 uur
  • Jeroen Langenhof

Ongetwijfeld zijn ze blij dat ze weer in de weide staan: de schapen van het Goois Natuurreservaat. Niettemin lijkt het erop dat het blauwtongvirus bij veel dieren sporen heeft nagelaten. Een volle maand stonden de schapen noodgedwongen binnen om zo het risico op besmetting met het virus te verkleinen. Maar nu de ziekte op zijn retour lijkt, mogen de schapen van de dierenarts weer de open lucht in. 

NH Nieuws

In een weide nabij Bussum grazen sinds afgelopen dinsdag zo'n twintig rammen die allemaal ziek zijn geweest van het virus. Op het oog zien ze er gezond uit en bewegen ze zich normaal. Toch ziet schaapherder Rozenn Le Buhan dat de afgelopen periode de dieren niet in de koude kleren is gaan zitten. "Er zit nog iets onder de leden wat er nog niet helemaal uit is", zo constateert ze terwijl ze naar de kudde kijkt. "Maar over het algemeen doen ze het goed." 

"We hebben flink wat gejankt de afgelopen tijd"
Rozenn Le Buhan, schaapsherder

Buiten dat het virus een spoor van ellende trok bij de schapen, heeft het ook de schaapherders niet onberoerd gelaten. "Voor het eerst ging ik niet met lol naar mijn werk", zo blikt Le Buhan terug. "Op een gegeven moment waren er dagelijks nieuwe zieken. Die staan dan met een dikke kop, die vreten niet, je ziet zweren in de bek, ze lopen kreupel... Gewoon dood- en doodziek. Dat heeft ons wel heel wat gedaan. We hebben flink wat gejankt de afgelopen tijd."

Geen lammetjes uit voorzorg

Uiteindelijk bezwijken dertig van de in totaal 420 schapen aan het virus. Bovendien blijken dus veel dieren die het weliswaar overleven, er toch wat aan over te houden. Reden voor het Goois Natuurreservaat dit jaar de rammen van de ooien gescheiden te houden, wat zoveel betekent als: géén lammetjes komend voorjaar. "De vraag is hoe de lammetjes eruit zouden komen. Zullen ze mankementen hebben? Misvormingen? Geen idee. Om het zekere voor het onzekere te nemen, hebben we besloten: we doen het niet."

"Toen het weer kon, hebben we een vreugdesprongetje gemaakt"
Rozennm Le Buhan, schaapsherder

In het voorjaar van 2025 hoopt men hier weer lammetjes te mogen verwelkomen. Maar voor nu wordt het gegeven gekoesterd dat de schapen gewoon weer naar buiten mogen. "Toen de dierenarts zei dat het weer kon, hebben we een klein vreugdesprongetje gemaakt", lacht Le Buhan. "Dat doet de mens wel goed."