ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Blaricumse raad kan leven met asielzoekers in voormalig ziekenhuis, maar wil wel harde einddatum | NH Gooi

Blaricumse raad kan leven met asielzoekers in voormalig ziekenhuis, maar wil wel harde einddatum

  • Woensdag 18 oktober 2023 om 16:20
  • Daan Visser

De gemeenteraad van Blaricum kan leven met de opvang van tweehonderd statushouders en vijftig alleenstaande minderjarige vluchtelingen in het voormalige ziekenhuis Tergooi. Dat lieten de lokale partijen dinsdagavond weten tijdens een rondetafelgesprek. Wel benadrukken ze dat er een harde einddatum voor de opvang moet zijn, om daarna op het terrein te woningen te kunnen bouwen. 

Het Tergooiziekenhuis in Blaricum
Het Tergooiziekenhuis in Blaricum|Tergooi

Het college van burgemeester en wethouders heeft gevraagd of de politieke partijen randvoorwaarden hadden die meegenomen konden worden in de gesprekken met het  Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Rosewood Real Estate, projectmanager van het terrein. De politieke invloed is wel beperkt, omdat mogelijke opvang binnen het bestemmingsplan valt.  Voor het college is het belangrijk een overeenkomst te sluiten met de twee genoemde partijen. 

Woningen

Hoewel de politieke partijen in verschillende mate aangaven te kunnen leven met de opvang van de desbetreffende groep asielzoekers, laten ze weten dat ze wel een duidelijke einddatum willen hebben voor wanneer de opvang stopt. Daarna moeten er namelijk echt woningen op het terrein komen.

"Wij willen een harde toezegging over de tijdelijkheid die niet onderhandelbaar is", zo liet de VVD-fractie weten. "Tergooi is een toekomstige woonlocatie en dat mag geen vertraging oplopen."

De Blaricumse Partij voegde daar ook aan toe dat bij mogelijke juridische problemen in de toekomst geen vertraging voor de bouw van woningen op mag leveren. "Een soort geitenpaadje", vatte de wethouder Joke Lamphen kort samen.

Verdere voorwaarden

Bij een einddatum bleef het wensenlijstje van de raad niet. Zo neemt de wethouder ook mee dat de verantwoordelijkheid duidelijk bij het COA moet blijven liggen. Het ambtenarenapparaat mag niet overbelast raken met werkzaamheden rond de opvang.

Verder is belangrijk dat de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek politie kan leveren bij mogelijke overlast en onveiligheid in het dorp en er moet ook worden gesproken met de kleinere huurders die nu nog in het pand zitten. Zo zitten er bejaarde cliënten van Naarderheem en nog een zogenoemd Regionaal Medisch Centrum in het gebouw. 

"Jullie hebben het over termijnen, maar een oorlog kent geen termijnen."
Inspreker rondetafelgesprek

De VVD staat het meest kritisch tegenover het verzoek van het COA voor opvang van de groep in het lege deel van het voormalige ziekenhuis. Daarmee worden specifiek de vijftig amv'ers alleenreizende minderjarige vluchtelingen (amv'ers) genoemd.

Traumatische reis

"Het zijn kinderen met verschillende achtergronden met een traumatische reis achter de rug. Dit roept vragen bij ons op", aldus de liberalen. "Wat gebeurt er met ze als ze achttien jaar worden? Hoe worden ze overdag beziggehouden? Is scholing verplicht? Kortom: hoe houden we deze jongeren op het rechte pad?", luidden de zorgen.

Tijdens de vergadering was er ook ruimte voor insprekers, die per persoon vijf minuten spreektijd kregen. Twee Blaricummers kwamen uiteindelijk hun zegje doen. De eerste spreker hamerde op humane opvang in de regio en ziet de 250 mensen graag hun intrede doen. De tweede spreker benadrukte wel dat ze vragen had over de veiligheid in de buurt en noemde de twijfels die ze had over de termijnen die genoemd weren. "Jullie hebben het over termijnen, maar een oorlog kent geen termijnen."

Toch wel opvang?

Nadat bekend werd gemaakt dat het ziekenhuis Tergooi het pand in Blaricum zo verlaten en verhuizen naar het nieuwe gebouw in Hilversum, was het niet gelijk duidelijk wat er met het pand aan de Rijksstraatweg zou gebeuren. Toch staken in juni van dit jaar geruchten de kop op dat er mogelijk asielzoekers zouden worden opgevangen in het pand, een gerucht dat zelfs voor Kamervragen zorgde. Het COA ontkende toentertijd dat ze hiermee bezig waren. 

Maar in oktober deed het COA toch een acuut verzoek aan de gemeente voor de opvang van een groep asielzoekers. De gesprekken tussen de gemeente en de betrokken partijen moeten nog starten.