Het Huizer Stadspark moet een voedselbos gaan worden. Het park is nu al een plek waar veel kruiden en andere eetbare planten groeien, maar dat moet veel meer worden. Het plan ligt er al een tijdje, maar afgelopen week is een grote stap gezet met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst. Eerder deze maand waren er wandelingen door het gebied met bewoners en andere belangstellenden om een eerste ontwerp te maken.
Nu vind je al bramen, paardenbloemen, brandnetels en andere eetbare planten en kruiden in het Stadpark in Huizen, gelegen naast de kinderboerderij. Maar over een tijdje moeten er meer dan tweehonderd soorten eetbare planten groeien. Vaste gewassen, zodat er jaarlijks van geprofiteerd kan worden en zodat er weinig onderhoud gepleegd hoeft te worden.
Boswachter
Margot Leeuwin, initiatiefneemster van het voedselbos, legt uit dat er eerst observatiewandelingen zijn geweest met inwoners van Huizen, zodat men een beeld kreeg van wat waar moest komen te staan aan nieuwe beplanting. Kinderen konden hier ook aan deelnemen en hun ideeën worden ook meegenomen in het uiteindelijke ontwerp.
Een van de jongeren die meeliep op zo'n wandeling wilde later boswachter worden dus het voorstel was om hier al als ‘voedselboswachter’ te starten.
Het ontwerp van het toekomstige bos is onder andere in handen van een landschapsarchitect en van Marit Grasman, expert op het gebied van 'permacultuur', ofwel lokaal geteeld voedsel met respect voor mens, dier en aarde. Grasman geeft aan dat een voedselbos meerdere doelen dient: ten eerste komt er natuurlijk gezond en vers voedsel uit voort. Maar het heeft ook een maatschappelijk belang doordat je veel kunt leren in en over een voedselbos. En uiteindelijk zal ook de biodiversiteit er van profiteren. Er wordt niet gewerkt met pesticiden en de natuur mag gewoon z'n gang gaan.
Met rust laten
Eigenlijk is een voedselbos heel onderhoudsarm, vertelt Leeuwin. De natuur wordt zoveel mogelijk met rust gelaten. Zo worden er bijvoorbeeld geen herfstbladeren opgeruimd: ze worden zelfs in enorme hoeveelheden door de gemeente aangeleverd, zodat de verspreid kunnen worden over de grond om daar te composteren.
Ondanks het weinige onderhoud heeft het bos al zo'n 70 vrijwilligers die helpen met het kleine onderhoud wat wel gepleegd moet worden.
Lees ook
-
Huizen zet licht op groen voor voedselbos: "Dit is heel goed nieuws"
Maandag 23 januari 2023 om 10:40
Mens en bij
Het voedselbos in Huizen zou niet de eerste zijn in de regio, ook in Blaricum is inmiddels een voedselbos aangelegd. Het bestuur van het voedselbos in Huizen legt uit dat er wel een verschil is: het bos is Blaricum is aangelegd voor de bijen en het bos in Huizen voor de mens. Wilde bijen hebben het moeilijk in Nederland dus extra voedsel is altijd welkom. Jan Lauffer, penningmeester, spreekt zachtjes de wens uit dat het hem heel mooi lijkt om in de toekomst een route te hebben langs de voedselbossen van 't Gooi.
Voor het zover is, zal er eerst bewegwijzering moeten komen. Je moet het nu wel een beetje weten waar het bos zit. Om dat duidelijker te maken zullen leerlingen van Scholengemeenschap Huizermaat als maatschappelijke opdracht binnenkort informatieborden gaan ontwerpen voor het bos. De uitdaging die ze daarbij meekrijgen is dat de borden van circulair materiaal gemaakt moeten zijn en tegen een behoorlijk stootje moeten kunnen.
Twee handen vol
Als het goed is, kun je over niet al te lange tijd al gaan plukken; bessen, bosaardbeitjes of frambozen zullen de eerste ‘bewoners’ zijn. Op de borden die gemaakt gaan worden, zullen ‘plukregels’ komen te staan; liever niet meer plukken dan je met twee handen kunt dragen. En over een paar jaar zullen er zelfs notenbomen gaan groeien. Maar er zal wel geplant moeten worden en daar zijn nog vrijwilligers voor nodig. Het bos ontvangt geen subsidie en kan dus elke hulp goed gebruiken.