De Molukse voetbalclub AH '78 uit Huizen is een kleine club met een grote geschiedenis. Die kleine club viert komende zaterdag groots feest, want dan bestaat ze 45 jaar. Voor velen is AH'78 meer dan een voetbalclub. Het veld in het Stadspark in Huizen is inmiddels een stukje cultureel erfgoed. Samen met de kerk en het buurthuis is het al jarenlang de hoeksteen van de Molukse gemeenschap in Huizen.
Eppy Manuhutu, voorzitter van sc AH '78, is erg trots op wat zijn club door de jaren heen heeft bereikt. Er komt nu zelfs een boek over de club met de titel: 'Kleine club, Grote historie'.
Van een clubje voetballende Molukse jongens, op een kaal veldje, is het een voorbeeld van integratie geworden volgens hem. De beginperiode, met hier en daar een vechtpartij, is vergeten. Iedereen is welkom, maar door de Molukse wortels is het tegelijkertijd Moluks erfgoed.
Voetbalveld toegewezen
"We kregen voetbalveld in het stadspark toegewezen van de gemeente en er was niets", herinnert Manuhutu zich. "In het begin voetbalden we hier met bouwlampen en autoverlichting. En nu hebben we zelfs een beregeningsinstallatie voor de grasmat."
De club heeft zijn wortels in de Molukse gemeenschap en is door middel van voetbal, respect en muziek, samengesmolten met de Huizer bevolking. De geschiedenis van de club is nu vastgelegd in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd en in de Huizer boekhandels komt te liggen. Alles staat er in. Ook hoe de Molukse gemeenschap in Huizen terecht is gekomen.
'Kamp Almere' werd het barakkenwoonoord aan de Oud Bussummerweg en Langerhuizenweg in Huizen genoemd. Het houten barakkenkamp was één van de plekken in Nederland waar mensen uit Ambon, vaak KNIL-militairen met hun gezinnen werden ondergebracht.
Nu staat er slechts nog een herdenkingspaneel op de plek waar 300 Ambonezen kwamen wonen op 21 maart 1951. In de daarop volgende jaren is deze groep verdeelt in Huizen gaan wonen en volledig geïntegreerd. Voetbalclub AH'78, dat staat voor Almere Huizen 1978, was een belangrijke huiskamer voor de Molukse gemeenschap.
Bredere doelgroep
Door de jaren heen is de voetbalclub toegankelijk geworden voor een bredere doelgroep, 75% van het AH '78-ledenbestand is inmiddels van Nederlandse komaf en de club zelf uitgegroeid tot een professionele vereniging.
Ondanks dat de ledenlijst vandaag de dag allang niet meer wordt gedomineerd door Molukse achternamen, heeft de club haar eigen identiteit altijd weten te behouden. Het bestuur en de leden zijn hier enorm trots op en vinden het belangrijk dat deze identiteit nooit verloren gaat.
"Ik kwam aanwaaien om een artikeltje te schrijven en blijven hangen"
"Eigenlijk kwam ik hier aanwaaien voor een artikel op het online platform GooischGras", vertelt schrijver Rob Fabriek, in de kantine van de voetbalclub. "'Kom je ons verhaal schrijven?' vroegen ze hier. Uiteindelijk is dat artikeltje een compleet boek geworden."
'Kleine club, grote historie' is de titel van het boek geworden. Een uniek verhaal met veel foto's van een bijzondere voetbalclub. De schrijver is vriend van de club geworden en er ontstond een band met de voorzitter Manuhutu. Samen met oud-voorzitter Henrique Banjaktoetoer schreef Rob het boek dat werd aangevuld met foto's van Marcel Visser. Het resultaat verschijnt zaterdag.