Voor het Afrikadag Festival in Hilversum zijn grootse plannen. Als het evenement groeit dan is een meerdaags evenement niet uitgesloten. Met extra geld van de gemeente kan organisator Stichting Hilversum One verder uitbouwen en vooral een professionelere organisatie neerzetten. "Wat er ook gebeurt, we blijven altijd in Hilversum."
Morgen is de Oude Haven opnieuw het decor van de Afrikadag. Het is alweer de vierde editie van dit festival waarin Hilversum kennismaakt met de Afrikaanse cultuur. Volgens Sly Nldovu, oprichtster en gezicht van de stichting, en wethouder Arno Scheepers trekt dit jaarlijkse evenement het meest gemengde publiek van alle festivals in Hilversum. Juist daarom wil de gemeente een eenmalige investering doen van 30.000 euro.
Brede groep
“Ik breng mensen samen, terwijl ik de Nederlandse taal amper spreek”, vertelt Nldovu. Scheepers vult haar meteen aan: “We hebben net nieuw cultuurbeleid vastgesteld en daarin stellen we dat cultuur voor Alle Hilversummers moet zijn. We willen een grote en brede groep bereiken en daar is de Afrikadag een goed voorbeeld van.”
Het evenement trekt behoorlijk wat publiek. Vorig jaar bezochten vijfduizend mensen de Afrikadag; een verrassing voor Nldovu. Zij had zelf op minder belangstelling gerekend. Morgen hoopt ze tussen 12.00 en 23.00 uur weer iets meer bezoekers te mogen begroeten. In de Oude Haven kunnen is er plek voor maximaal zevenduizend mensen.
Niets vergelijkbaars
Het meest gemengde festival trekt naast veel Hilversummers ook veel publiek van buiten. Ze komen van heinde en verre. Volgens de geboren Zimbabwaanse heeft dat ook te maken dat er geen enkel vergelijkbaar festival is als de Hilversumse Afrikadag.
Onzekere toekomst One Hilversum Festival
Stichting Hilversum One houdt ieder jaar twee grote evenementen. Naast de Afrikadag in mei staat in september ook altijd het One Hilversum Festival op het programma. Deze activiteit draait om elkaar ontmoeten en inclusiviteit. De stichting heeft besloten dit festival 'on hold' te zetten. "We moeten terug de tekentafel", aldus Sly Nldovu, voorzitter van Hilversum One.
Dit jaar is het evenement sowieso van de kalender en het is nog maar de vraag of het ooit weer terugkeert. Grote vraag is hoe dit evenement meer bezoekers kan trekken? Is het slechts een verschuiving in de kalender? Want One Hilversum vindt plaats in de cultureel drukke maand september of moet het concept volledig overhoop? Binnen de stichting gaan ze hier nu eens goed naar kijken.
De kracht van het festival is dat er brede aandacht is voor de Afrikaanse cultuur. Zo zijn er optredens van Afrikaanse artiesten en is er aandacht voor dans, eten en kunst. Bezoekers kunnen niet alleen luisteren, maar ook meedoen aan diverse workshops, waar de djémbe-les wel echt de grote publiekstrekker is.
En wat meespeelt, is de betaalbaarheid. Een kaartje kost nog geen 4 euro en iedereen onder de twaalf jaar mag gratis naar binnen. Daardoor is de Afrikadag ook aantrekkelijk als uitje voor mensen met een kleine portemonnee.
Stadsfestival
In Hilversum is de klacht dat de festivals vaak voor een bepaald publiek is, waarbij de entreeprijs al snel oploopt. Neem bijvoorbeeld het Stadsfestival Hilversum. Op 8 juli treden diverse landelijk bekende artiesten op tijdens het zomerfestival op het Marktplein. Daar legt een belangstellende enkele tientjes voor neer.
Mede door de toegankelijkheid en de interesse van een breed publiek wil de gemeente Stichting Hilversum One ondersteunen. Nu is dat voor één keer een hogere subsidie, waardoor de organisatie kan professionaliseren en kan uitbreiden. De organisatie kan nu bijvoorbeeld meer mensen inhuren, waardoor zij minder afhankelijk is van vrijwilligers. Daar komt bij dat bijna de hele Oude Haven festivalterrein is in plaats van een deel daarvan.
Na het evenement van zaterdag gaan Nldovu en Scheepers weer om de tafel zitten. Dan komt een langetermijnplan voor de Afrikadag ter tafel. "Juist omdat de stichting bijdraagt aan onze culturele doelstelling willen de organisatie perspectief bieden", merkt de wethouder op.