Wassen moeten de honderden Oekraïense vluchtelingen buiten blijven doen op het Philipscomplex in Hilversum. Technisch en financieel is het niet mogelijk om toiletten en douches in het gebouw te realiseren. Wel wil de gemeente nog een keer kijken of het mogelijk is om kookvoorzieningen bij het pand te plaatsen, zodat de bewoners hun eigen maaltijden kunnen maken.
Halverwege april opende Hilversum op het Philipscomplex de tweede grote opvanglocatie waar vluchtelingen uit Oekraïne voor langere tijd kunnen blijven. Zo'n 500 Oekraïners kunnen hier maximaal drie jaar verblijven. Begin februari gingen de deuren open van het Thebe-pand op het Arenapark, dat uiterlijk vijf jaar de thuishaven kan zijn van 400 vluchtelingen uit het land in Oost-Europa.
Evenementensanitair
Bij de officiële opening van de locatie op het terrein aan de Anton Philipsweg schrok een aantal aanwezige raadsleden van de sanitaire voorzieningen. De vluchtelingen moeten namelijk naar het buitenterrein toe om daar naar de douche te gaan. Het gaat om zogeheten 'evenementensanitair'.
GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, Hart voor Hilversum en D66 wilden gezamenlijk weten van de wethouder waarom hiervoor is gekozen. Naar eigen zeggen stelden zij geen kritische vragen, maar waren het zorgvragen. Binnen de politiek kwam onder andere de vraag naar boven of dit buitensanitair nu wel zo wenselijk is voor de autonomie en de privacy van de bewoners. Het gaat hier niet om noodopvang, maar om opvang van maanden en wellicht nog langer.
Tevens zijn er geen kookvoorzieningen, wat inhoudt dat de vluchtelingen hun maaltijden iedere dag krijgen. Catering en buitensanitair was er overigens ook allemaal het geval op de Heuvellaan, waar Hilversum vanaf maart vorig jaar noodopvang bood aan ruim 300 gevluchte Oekraïners.
In 3 maanden klaar
Volgens wethouder Bart Heller ontbreken die voorzieningen in het pand omdat de gemeente vooral gekozen heeft voor het snel gereed krijgen van het pand. Het moeten realiseren van kook- en sanitaire voorzieningen hadden de zaak ernstig vertraagd. Nu was het gebouw in drie maanden omgetoverd in een geschikte opvang en anders had het negen maanden geduurd.
"Het waren dure maatregelen, die ook technisch gecompliceerd waren"
"Het punt is dat wij bij de voorbereidingen bij het geschikt maken van het pand er tegenaan zijn gelopen dat het zelf koken verregaande maatregelen eiste op het gebied van brandveiligheid. Dat waren vrij ingrijpende maatregelen. Het waren dure maatregelen, die ook technisch gecompliceerd waren. Voor de wasvoorzieningen geldt min of meer hetzelfde", legde de wethouder gisteravond tijdens het vragenhalfuurtje uit.
Buiten koken?
Meerdere pogingen om de wethouder over te halen om toch douches in het pand mogelijk te maken, liepen op niets uit. Hilversum heeft in overleg met de overheid besloten het zo te doen. Het Rijk heeft het Hilversumse voorstel beoordeeld, is daarmee akkoord gegaan en draait ook voor de kosten op. Inmiddels valt er niet zoveel meer te halen bij de landelijke overheid gaf Heller nog mee.
Maar is koken buiten of vlakbij het gebouw dan niet mogelijk? Die vraag kwam eveneens meerdere keren langs. Daar wil de wethouder nog weleens naar kijken. Maar daar plakte hij wel een aantal voorwaarden aan vast. Het moet brandveilig en technisch mogelijk zijn én de bewoners moeten het zelf ook willen.
Lees ook
-
Philipscomplex gaat open voor Oekraïense vluchtelingen
Vrijdag 14 april 2023 om 13:30 -
Hilversums Philipscomplex wordt klaargemaakt voor opvang 500 vluchtelingen
Maandag 26 september 2022 om 09:02 -
Onrust over aantal vluchtelingen op Philipscomplex, locatie wordt nu alleen onderzocht voor opvang
Dinsdag 09 augustus 2022 om 12:00