ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Langer verblijf in Huizer woongebouw voor Oekraïense groep vluchtelingen | NH Gooi

Langer verblijf in Huizer woongebouw voor Oekraïense groep vluchtelingen

  • Vrijdag 17 februari 2023 om 11:20
  • Redactie 't Gooi

Doordat de gemeente Huizen en woningcorporatie de Alliantie een nieuwe deal hebben gesloten, kunnen de Oekraïense vluchtelingen een half jaar langer blijven in de tijdelijke opvang aan de Bovenmaatweg/Oostkade. Dat geeft de gemeente meteen meer tijd om in de tussentijd naar een alternatieve locatie in Huizen te kijken.  

Oekraine vlag protest vluchtelingen
Oekraine vlag protest vluchtelingen|Adobe Stock

Het einde van het huurcontract kwam in zicht. Huizen en de Alliantie hadden vorig jaar bepaald dat de opvangovereenkomst in dit gebouw zou lopen tot 1 april. Nu de twee nieuwe afspraken hebben gemaakt, wordt de opvang met een half jaar verlengd tot 1 oktober en kan Huizen verder gaan kijken naar een andere geschikte huisvestingsplek voor deze groep.

Het gebouw op de hoek van de Bovenmaatweg en de Oostkade stond leeg en was vorig jaar de locatie waar de gemeente de eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne onderdak kon bieden. Sinds 14 maart woont hier een groep vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat om kinderen met een beperking en ouderen met een mantelzorger of een begeleider. 

Vanwege deze groep verzorgen de organisaties van Sherpa en Versa Welzijn hier de coördinatie, ondersteuning en zorg. Dat blijven zij ook nog doen in het extra half jaar waarover de gemeente en de Alliantie een akkoord hebben bereikt. 

Hoewel het pand al even leeg stond, lagen er wel plannen klaar. Toen de vluchtelingen hun intrek namen, was dat voornemen al bekend. De Alliantie laat het gebouw verbouwen voor cliënten van Sherpa. In de nabije toekomst moet deze locatie het thuis zijn van ouderen met een zorgbehoefte.  

De zoektocht naar een alternatieve locatie loopt al. Burgemeester en wethouders hebben deze week aan hun ambtenaren de opdracht gegeven om een studie te doen waar deze groep Oekraïners na 1 oktober terecht kunnen, al blijkt dat geen harde deadline te zijn.

"Het uitgangspunt is om de bewoners een alternatieve plek te kunnen bieden die aansluit bij hun zorgbehoeften. Er wordt pas gestart met verbouwen van de locatie Bovenmaatweg en Oostkade als deze gevonden is", laat de gemeente Huizen weten. 

Lees ook