ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Omwonenden vinden ook nieuw plan Arenapark te massaal: "Iedereen ziet dat dit niet gaat" | NH Gooi

Omwonenden vinden ook nieuw plan Arenapark te massaal: "Iedereen ziet dat dit niet gaat"

  • Dinsdag 17 januari 2023 om 14:18
  • Ingmar Meijer

Wat politiek Hilversum allemaal wil realiseren op het Arenapark past simpelweg niet. Met het toevoegen van zo'n 850 woningen, diverse sportvoorzieningen en tienduizenden vierkante meters aan nieuwe kantoor- en winkelruimte wordt het huidige bedrijventerrein volgepropt. "Iedereen ziet dat dit niet gaat", melden de bezorgde omwonenden. Als de plannen groen licht krijgen van de politiek dan stappen zij naar de rechter. 

Het Arenapark in Hilversum van boven gezien
Het Arenapark in Hilversum van boven gezien|Verhoeven CS / A2 Studio's

Met het Arenapark heeft Hilversum een locatie waar de gemeente kan uitbreiden. Het idee is al jaren om het huidige kantorencomplex om te turnen in een zogeheten gemengd gebied. Naast bedrijven moeten Hilversummers hier kunnen wonen, sporten, leren en recreëren. Veel functies bij elkaar moet onder meer zorgen voor meer reuring, sociale veiligheid en een grotere aantrekkingskracht van dit stuk Hilversum.

Megalomaan

Op papier klinkt dat allemaal mooi, maar Hilversum lijkt hier op te veel paarden tegelijk te wedden. Omwonenden vinden ook het meest recente plan voor het Arenapark veel te massaal. Ze noemen het een 'megalomaan' voorstel. Door onder andere de komst van 800 tot 900 woningen, 70.000 vierkante meter aan bedrijfslocaties, 6.000 vierkante meters voor winkels en een actiesporthal vrezen zij in de toekomst uit te kijken op een enorm verstedelijkt gebied, waar veel druk op de omliggende natuur is. Ook denken ze dat het plan geheid gaat leiden tot een verkeersinfarct. 

"Wij snappen het niet. Het Arenapark wordt gevuld, maar elk nuchter mens ziet dat dit niet kan in zo'n klein gebied. Niet qua structuur, infrastructuur en routing. Dit is idiotenwerk. Helemaal niet goed voor Hilversum", meldt Herman Ruis namens het bewonerscomité Soestdijkerstraatweg, Laapersweg en Laapersveld. 

"Een hele wijk vol met gebouwen van 30 tot 35 meter hoog zou in het centrum van een grote stad passend zijn, maar niet aan de rand van het lommerrijke Hilversum"
Herman Ruis

De Hilversummer vervolgt: "Een hele wijk vol met gebouwen van 30 à 35 meter hoog zou in het centrum van een grote stad passend zijn, maar niet aan de rand van het lommerrijke Hilversum, waar zoals het er nu voorstaat geen grasspriet meer te zien zal zijn Dat is niet volgens de afspraken die gemaakt zijn met de omwonenden", laat Ruis duidelijk weten. 

Allesbehalve nieuw

Hun klacht is allesbehalve nieuw. Eigenlijk klinkt al vier jaar, zolang als het project loopt in Hilversum, hetzelfde geluid van de omwonenden. Bewoners vinden de plannen te massaal. Een van de grote kritiekpunten was de bedachte hoge bebouwing. In eerste instantie waren hier een paar gebouwen bedacht van wel 50 tot 70 meter hoog. Omwonenden kwalificeerden deze hoogbouw als 'horizonvervuiling'. 

Nee, de bewoners zijn niet tegen de komst van woningen. Waar zij enorm van hebben opgekeken is de gigantische sprong die Hilversum heeft gemaakt. In eerste instantie zouden er 100 woningen komen op het terrein. Op politiek verzoek en om het plan financieel ook beter haalbaar te krijgen, werd dat aantal ineens opgetrokken naar 1.100. Ook de huidige 800 tot 900 woningen vinden de omwonenden te fors. Zij menen dat 350 nieuwe huizen goed passen. 

Nieuwe coalitie

Mede door steun vanuit de politiek heeft de metamorfose van het Arenapark nog niet plaatsgevonden. Voormalig D66-wethouder Annette Wolthers moest twee keer terug naar de tekentafel. Nu ligt er weer een nieuw plan klaar. De nieuwe coalitie van Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA vindt dat het ten opzichte van het vorige voorstel allemaal een tandje minder moet. Dat heeft geleid tot 200 á 300 minder woningen en lagere hoogbouw, nu 'nog maar' tot 30 en 35 meter. 

Een logisch gevolg is dat het op en rond het Arenapark nog drukker gaat worden. Met honderden nieuwe woningen, bedrijfsruimtes, winkels, een actiesporthal en een indooratletiekbaan, het nieuwe zwembad en het hotel van Nike is dat voor de omwonenden een abc'tje. Waar moeten al die duizenden auto's straks naartoe is de vraag die leeft. De verkeer- en parkeeranalyse van de gemeente is nog altijd niet beschikbaar. 

Daarnaast moet er nu een kiss-and-ridestrook komen aan het Laapersveld. Bewoners vrezen levensgevaarlijke situaties. Ouders die hun kinderen daar afzetten en ophalen, terwijl er honderden kinderen van en naar school fietsen, dat is vragen om ellende in de ogen van de omwonenden. Ruis vertelt dat de busjes van het speciaal onderwijs nu al amper de weg weer op komen. 

Nieuw station

Wat de bewoners ook zorgelijk vinden, zijn de vele open eindjes die dit plan heeft. Vooralsnog is het totaal onduidelijk wat het plan moet gaan kosten en wat bijvoorbeeld de provincie Noord-Holland, het Rijk en ProRail willen bijdragen. Ruis wijst onder meer naar het nieuwe station dat er moet komen. Hilversum wil de perrons tegenover elkaar hebben, maar de financiële onderbouwing van de verplaatsing ontbreekt. 

Volgende week woensdag heeft een delegatie van het bewonerscomité een afspraak met projectwethouder Arno Scheepers. Ruis hoopt dat zij hem 'kunnen wakker schudden'. Verder hopen de omwonenden dat de gemeenteraad ook dit plan afschiet. Als dat niet gebeurt, dan stappen de bewoners naar de rechter. 

Sportpark als eindstation voor de regionale bus

Herman Ruis, spreekbuis van het bewonerscomité Soestdijkerstraatweg, Laapersweg en Laapersveld, stelt voor om de regionale bussen voortaan te laten stoppen bij station Sportpark. In zijn ogen is het beter en logischer om van dit station het eindpunt te maken. Reizigers die naar het centrum willen, kunnen dan verder met een klein elektrisch busje. Ruis meldt dat de bussen van Connexxion vaak leeg zijn en dus niet verder hoeven. Sinds december rijdt de HOV-bus en die doet wel het station Hilversum aan. Dit idee, dat de Hilversummer al langer heeft, gaat hij neerleggen bij wethouder Scheepers.