Een onderzoek van de gemeente om zeker honderd huizen te bouwen op groenstroken en parkeerplaatsen in de Hilversumse Meent heeft de afgelopen weken voor heel wat ophef gezorgd in de wijk. Het 'plan' kwam bewoners rauw op het dak. De rust lijkt nu teruggekeerd. Sterker nog: de Stichting Hilversumse Meent beseft ook dat er iets moet gebeuren om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. Hoe is nog even de vraag.
Even terug naar het probleem. De gemeente Hilversum presenteerde eerder deze maand een onderzoek van Bureau Van Eig. De onderzoeks hebben een jaar geleden gekeken naar plekken waar woningen voor starters en alleenstaanden gebouwd kunnen worden.
Er werd vooral gekeken naar de Hilversumse Meent, de Hilversumse wijk aan de rand van Bussum. Het resultaat: veel plek is er niet, maar op 39 groenstrookjes en op 64 parkeerplekken zouden best 103 huisjes neergezet kunnen worden.
Doorstroming
Dat klinkt allemaal goed zou je denken. Extra huizen in tijden van enorme woningnood zijn meer dan welkom en het betekent ook nog eens dat doorstroming op gang komt. Ouderen uit de wijk, die nu bijvoorbeeld alleen of met zijn tweeën in een eengezinswoning wonen, zouden kunnen verhuizen naar een kleinere en meer passende woning.
Toch werd het plan in de Hilversumse Meent slecht ontvangen. Het kwam de buurt rauw op het dak en heel blij waren ze er ook niet mee. De Stichting Hilversumse Meent liet al snel weten zich 'volledig te distantiëren van dit onderzoek'.
Lees ook
-
Studie: honderd nieuwe kleine woningen op parkeerplaatsen Hilversumse Meent voor starters
Woensdag 03 augustus 2022 om 15:46
Een van de grootste bezwaren was het feit dat voor het bouwen van de huizen groen opgeofferd zou moeten worden.
Daar komt nog eens bovenop dat de stichting en bewoners van de wijk zelf al wat hadden bedacht om de doorstroming in de wijk op gang te helpen. Ze hebben een plan om het wijkcentrum om te bouwen naar 'multifunctioneel centrum' met daarbovenop huizen voor ouderen. De ouderen zouden hun huis dan kunnen achterlaten voor zo'n appartement midden in de wijk, vlakbij alle voorzieningen. Daar staat ook tegenover dat er weer eengezinswoningen vrij zouden komen.
Geen vaststaand plan
Nadat eerder deze maand de bom barstte onder buurtbewoners, is de rust nu teruggekeerd. De geschrokken buurt heeft ondertussen gesproken met twee gemeenteraadsleden, die de aanzet hebben gegeven voor het onderzoek.
Daar is de buurtbewoners vooral duidelijk geworden dat het onderzoek echt nog een onderzoek is en geen klip en klaar bouwplan. "Het moet vooral gezien worden als denkrichting", zo klinkt het. Want dat het woonprobleem aangepakt moet worden is duidelijk. Johan Kremer, voorzitter van de Stichting Hilversumse Meent, en Sybrand van der Meulen zien het onderzoek nu als aanzet om eens verder te kijken naar wat er kan gebeuren om de problemen van de wijk op te lossen.
Heftige reacties aan adres raadsleden om onderzoek, volgende week buurtbijeenkomst
Het door de buurt gewraakte onderzoek komt uit de koker van raadsleden Haitske van de Linde (VVD) en Regie Redmeijer (Hart voor Hilversum). Ze namen een jaar geleden het initiatief om op een 'creatieve manier te onderzoeken' of en he er huizen bijgebouwd kunnen worden in bijvoorbeeld de Hilversumse Meent.
De Hilversumse politiek was hier enthousiast over, waardoor een ontwerpbureau gekeken heeft naar de kansen. Nadat het plan eerder deze maand naar buiten kwam en bleek dat de commotie groot was, kregen de twee heftige reacties naar hun hoofd geslingerd op social media.
Van de Linde geeft aan dat het geen goede start is van het gesprek dat de bewoners zich overvallen voelen door de studie. Sommige reacties op social media zijn haar niet in de koude kleren gaan zitten. "Je moet dingen kunnen zeggen en normaal met elkaar over iets oneens kunnen zijn; zonder geweld en dreigen", zegt ze. "Die studie is geen plan, het is een vingeroefening waar eventueel ruimte is voor woningen die we nodig."
Komende dinsdag verzorgen de twee politici een bewonersbijeenkomst in De Kruisdam. Het is overduidelijk dat de studie de tongen heeft losgemaakt in de buurt. Er leven veel vragen en zorgen. Daar hopen de twee raadsleden over te praten. Daarmee hopen zij de kou uit de lucht te kunnen halen, zoals dat ook gebeurd is na het gesprek dat zij gehad hebben met een delegatie van de Stichting Hilversumse Meent eerder deze maand.
Want wat de bewoners en de politiek willen, verschilt eigenlijk ook helemaal niet: het oplossen van de woningproblemen van de wijk en de doorstroming op gang brengen staat met stip op nummer één.
De woningmarkt zit nu muurvast, vooral omdat er weinig aanbod is of de huur juist veel te duur om echt verhuizingen op gang te brengen.
Tekst gaat door onder de foto.
Neuzen dezelfde kant op
Nu de kou uit de lucht is - een de buurt en politiek van elkaar weten dat ze eigenlijk hetzelfde doel hebben - moet er samen gekeken worden naar wat er de komende jaren kan gebeuren. Naast de bouwplannen op groen en parkeerplaatsen en het voorstel van de buurt om het wijkcentrum om te bouwen, moet er nóg verder gekeken worden.
"Laat er een nieuw soort van studie komen. Een waarin we met elkaar alle mogelijkheden boven tafel krijgen en waarin alles onderzocht is. Wij snappen de urgentie van het doorstromingsprobleem, maar dat moet je in een open gesprek doen met de bewoners", zo stellen Kremer en Van der Meulen.
Andere mogelijkheden
"Misschien liggen er wel mogelijkheden aan de randen van de wijk op de huidige parkeerplaatsen en misschien ziet een aantal ouderen dat wel zitten. We moeten bewoners verschillende scenario's kunnen voorleggen om zo te komen tot een oplossing of meerdere oplossingen die wel op breed draagvlak kunnen rekenen ", voegen de twee bewoners toe.
Naast dit traject hopen Kremer en Van der Meulen op een gesprek met wijkwethouder Bart Heller en woonwethouder Karin Walters. Dat moet er dan weer voor zorgen dat ze in het vervolg niet meer zo verrast worden als eerder deze maand.
Politieke zorgen over Hilversums woonplan in Gooise Meren
Als er straks inderdaad een kleine honderd woningen bijkomen voor alleenstaanden of starters wat betekent dat dan voor de voorzieningen in Gooise Meren? Ontstaat er dan extra druk?
Niet alleen in Hilversum houden de plannen voor extra huizen in de Hilversumse Meent de gemoederen bezig, maar ook bij de buren van Gooise Meren. De wijk hoort bij Hilversum, maar ligt tegen Bussum aan. Veel mensen uit de Hilversumse Meent gaan dan ook voor dagelijkse zaken naar Bussum of Naarden.
Coalitiepartij D66 stelt daarom vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Gooise Meren. Naast de zorgen over de mogelijke extra druk op de voorzieningen willen de Democraten weten of beide colleges contact hebben gehad over het idee kleine woningen te realiseren op groenstroken en parkeerplaatsen. Daarnaast stelt D66 de vraag of er geen sprake is van aantasting van het groen als dat moet wijken voor huizen en wat het college eigenlijk vindt van het Hilversumse idee.
Lees ook
-
Hilversumse Meent wordt proeftuin: honderden woningen komende jaren van het gas af
Dinsdag 27 oktober 2020 om 13:03